Cara Masak Rendang Ayam Lebih Senang Dan Sedap

Rasanya macam terlambat nak upload cerita raya kita. Tapi kita mulakan dengan cerita, resipi raya dulu ye, Mesti ramai yang tercari-cari resipi nak buat rendang, katanya leceh sangat kan. Tapi sebenarnya mudah je. Kalau ikut cara aku semuanya campak-campak je. Tak perlu nak tunggu masuk itu ini. Cuma tunggu masak je.

Resipi Rendang Ayam Senang Dan Mudah 

  • 1 Ekor Ayam ( Potong 20 ) ** Kalau nak sedap, better goreng separuh masak sebab nanti tak mudah hancur **
  • 2 batang serai ( Diketuk )
  • Daun Limau
  • 1 1/2 santan kotak
  • Asam Gelugor
  • Kerisik
  • Garam
  • Gula Merah
  • Minyak
  • Air

Bahan Kisar 

  • 3 ulas Bawang Besar
  • 4 Ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • 1 inci Lengkuas
  • 1 batang serai
  • 1 inci kunyit ( Aku guna kunyit serbuk je )
  • Cili Kering / Cili Padi Hijau ( Ikut Suka Korang ) **Tapi aku guna Cili Kering + Cili Api Warna Merah tu**

Cara Penyediaan

  • Satukan Kesemua Bahan termasuk bahan kisar kecuali kerisik. Masakkan atas api sehingga ayam betul-betul empuk, ( Tapi kalau nak elak ayam hancur, better goreng half cook dulu.
  • Rasa-rasa macam dah nampak hampir empuk, kalau korang nak masukkan kerisik pun boleh. Lepastu sentiasa kacau agar tak hangus, api tu kalau boleh slow cook je, biar kerisik tu sekata.
  • Bila dah rasa-rasa masak, kalau nak kering masak lama sikit, tapi aku suka berkuah, nampak dah cukup masak cantik, hidangkan dengan nasi impit.

Tips 

  • Ayam tu kalau boleh goreng separuh masak untuk elak masa masak nanti hancur.
  • Penggunaan gula melaka, adalah sebab nak bagi kuah tu nampak cantik dan berkilat warnanya.
  • Kalau nak dapatkan kuah kering, masak lama sikit.

Rendang Ayam Meletop

Rendang Ayam Meletop | Lambat lagi nak raya, tapi harini cikza dah raya, rasanya rendang ayam ni bukan nak di hidangkan untuk hari raya je, tapi hari biasa jadikan lauk tambahan pun boleh. Lagi pulak simple dan mudah disediakan. Bila tekak terasa nak makan rendang, almaklum macam dah lama tak masak rendang, takkan nak tungguu raya pulak. Jadinya, bukak peti ais, tengok semua barang dah cukup, maka proses memasak pun bermula, tapi! lain orang, lain penyediaanya. Ikut kata hati. Rendang ayam ni, sesuai kalau ada cekodok bilis atau nasi impit, memang laju je hadapnya. Tak pikir orang belakang dah.

Kuahnya Yang Melimpah | Rendang Ayam Meletop
Kuahnya Yang Melimpah | Rendang Ayam Meletop

Continue Reading