Pengalaman Merancang Kehamilan Menggunakan OPK ( Ovulation Prediction Kit )

2 bulan selepas keguguran, alhamdulillah diberi bernafas sehingga harini. Bila teringat anak syurga memang sedih. Tapi mujur suami banyak beri rangsangan dan kata-kata semangat tau. Dengan usia yang menjangkau hampir 32 tahun ni, ( eh! dah 32 ke? ) sememangnya waktu dikatakan sesuai untuk mempunyai zuriat. Tapi itu semua kerja yang diatas sana. Yang penting kita jangan lupa doa dan sentiasa amalkan sedekah. Insha allah.

Umumnya selepas 2 bulan ni, memang betul Cikza disarankan untuk berehat. Tapi bergantung kepada keyakinan tubuh kita. Cikza masih mencuba untuk rancang kehamilan seterusnya. Jika entry lepas, cikza ada buat perkongsian tentang Amalan Pemakanan Sesuai Merancang Kehamilan. Kalini Cikza nak gabungkan dengan satu lagi cara. Penggunaan OPK  ( Ovulation Prediction Kit )

Mengetahui Hari Ovulasi

Untuk yang pertama, wajib ambik tau Tarikh Ovulasi sebenar, mengikut kalendar. Cikza donlod apps yang ada kat Google Play. Macam-macam korang boleh pilih. Tapi setakat ni yang sesuai dengan Cikza adalah My Calendar dan Pre-Mom. Bagi kaum perempuan yang sedang merancang kehamilan, dua aplikasi ni wajib ada dalam telefon

Aplikasi Pre-Mom

Cikza memilih aplikasi Pre-Mom ni bersebab, bila buat ujian OPK jadi tak perlulah susah nak cari sello-tape nak tampal bagai kat buku. Cikza snap pic OPK dan terus simpan dalam telefon, mengikut jadual dan CD/DPO yang dikira.

 

Aplikasi My Calendar 

Aplikasi ni adalah backup dari jadual yang ada, tapi Cikza download pun, sebab nak compare mana yang lebih senang. My calendar ni Cikza suka sebab ada gambar kartun tau, jadi makin bersemangat nak update.

 

Beza Antara OPK Positif Dan Negatif Serta Waktu Sesuai Untuk Buat Ujian

Opk Positif ada dua (2) perbezaan. Untuk OPK positif adalah hari ovulasi seorang wanita. Waktu tu, kita dalam hari subur dan juga hari sebenarnya telur dilepaskan untuk persenyawaan. Jangka hayat telur tersebut bertahan adalah 24 jam sahaja.

Bagi OPK Negatif, dikira hari bukan subur, dan tiada telur untuk disenyawakan. Bagi yang merancang kehamilan atau mereka yang belum bersedia untuk mempunyai zuriat, Waktu inilah sangat sesuai bersama suami.

Contoh OPK Positif

Opk Positif boleh dikira apa bila ada dua line sama terang, apabila control line dan test line adalah sama color dan jelas dan bukan kabur-kabur. Kadang ada yang T line lebih terang dari C. Itu dikira POSITIF, Tahniah!! korang diminta BD dalam tempoh 24-48 jam.

Contoh OPK Negatif 

OPK Negatif, bila line T kabur dari line C, itu tandanya belum waktu subur lagi, selalu bila Line hampir sama terang bermakna waktu subur makin hampir.

Waktu Sesuai Untuk Lakukan Ujian OPK

Seeloknya selepas habis period. Disuggestkan menggunakan urin pada jam 10 pagi/5 ptg/10 mlm. Bukan 1st urin tau. Paling elok test 2 kali sehari. Cikza akan lakukan kebiasaan jam 2.30 petang sebab kadar LH waktu tu tinggi. Dan 7 Malam untuk sebelah malam.  Sebab kadang-kadang LH surge tu berlaku cepat. Hormon LH ni diperlukan untuk melepaskan ovum.

Jangan minum air sekurang-kurangnya 3 jam sebelum test, lagi lama adalah lagi bagus. Ini kerana jika urine cair, hormon LH sukar untuk dikesan.

Untuk Mereka Period Teratur

Kalau jenis period teratur ni memang senang nak kira bila hari subur. Tapi kalau pakai ovulation test ni lagi accurate & reliable. Jika jenis period teratur cycle 27 kalau ikut kiraan 27 hari – 14 hari = hari ke13 adalah waktu ovulation. Tapi tak semua akan tepat pada hari 13, kadang ada yang hampir.

Macam Cikza, ambil kiraan cycle 2 bulan lepas, cycle 33 hari – 14 hari = hari ke 20 adalah hari ovulasi. Kalau ikut kiraan dan compare dengan OPK adalah sama.

Untuk Period Yang Tak Teratur

Sebagai Contoh cycle 1 = 30 hari, cycle 2 = 40 hari, cycle 3 = 50 hari, tambah semua bahagi 3 = 40 kira cycle korang 40 hari – 14 hari = hari ke26 baru subur. Jadi start test ovulation test dari hari ke20 – hari ke 28. ( Sumber : Blog Shakinafarhan )

Atau kalau korang tak yakin boleh celop OPK selepas habis period sehingga jumpa dua line terang. Tapi agak leceh memerlukan OPK yang banyak. Tapi Cikza sertakan jadual untuk memudahkan korang buat kiraan.

Contoh OPK Yang Ada Di Pasaran

P-Plan Fertility Planner ni Cikza beli dekat Watson’s dalam tu ada satu test, Kalau korang nak beli adalah bila waktu benar-benar sahih positif kedua-dua line. Sekadar untuk nak sahihkan boleh je beli. Harga RM 12++ ( Mahal kalau nak kena beli banyak )

Opk Test Strip, yang ni Cikza beli dekat lazada ( Gambar sumber google ) Sebenarnya mereka yang period tak teratur digalakkan beli dekat LAzada atau agen-agen OPK berhampiran. Sebab murah dan jimat.

Merancang Tak Salah Tapi Semua Kerja ALLAH S.W.T

Sebenarnya kita hanya merancang, tapi tuhan yang tentukan. Yang penting kita dah berusaha mencuba. Jangan sesekali abaikan doa. Sebab doa adalah segalanya. Macam Cikza dan suami sedang mencuba, Tapi semua kerja allah s.w.t

Yang penting jangan stress kan diri. Lagi pulak kalau stress semua tak menjadi, just relax, enjoy and teruskan berusaha sambil berdoa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dashing Sport Wangian Lelaki Aktif Sesuai Untuk Suami

Dashing dan Lelaki dah sinonim. Apepun anniversary dah dekat, Cikza buntu sebenarnya nak cari hadiah untuk suami. Walau dia tak cerewet tapi kalau boleh nak dia sentiasa angau dengan kita haha! Mujur lah ada penyelamat. Produk Dashing Sport yang dikhaskan untuk lelaki aktif seperti suami cikza tu.

Anniversary dah makin dekat, tapi sebenarnya hadiah tidak mainkan peranan dalam satu hubungan, namun keikhlasan memberi sebenarnya lagi penting dalam satu pemberian. Siapa tak happy, bila suami hargai apa yang kita berikan walaupun ia bukan mahal beratus-ratus. Ai mampu buat suprise yang ni je hokeh!

Dashing Sport Wangian Lelaki Aktif Sesuai Untuk Suami

 

DASHING mempunyai aura yang turut menampilkan keyakinan dan sifat maskulin lelaki sebenar. Wangian baharu ini dapat memberikan kesegaran, namun masih mengekalkan ciri esen moden yang dapat memenuhi kehendakan lelaki aktif yang inginkan deodorant dan pewangi yang maskulin, segar dan sesuai dengan kehidupan aktif seharian.

Dua Koleksi Dashing Yang Wajib Korang Cuba

Terbaru DASHING kini memperkenalkan 2 variasi baharu ke dalam rangkaian DASHING Sport. Yang ada dipasaran kini ialah variasi MCFC Hattrick dan Ultimate Kick. Untuk variasi terbaru DASHING SPORT ialah Hitman and Golden Boot terdiri daripada Deodoran Semburan Badan dan Eau De Toilette.

Deodoran Semburan dan Eau De Toilette telah menjadi produk penjagaan harian lelaki yang penting. Deodoran dapat membantu mengawal bau badan serta meningkatkan keyakinan diri manakala Eau De Toilette memberikan wangian yang tahan lama dan kesegaran. Memilih Deodoran atau Eau De Toilette yang bersesuaian amat penting kerana terdapat produk yang tidak mampu bertahan lama dan meninggalkan kesan kotoran pada pakaian.

DASHING Hitman

Dicipta khas untuk lelaki aktif yang sentiasa bersedia ke mana sahaja. Di dahului dengan aroma kesegaran Citrus dan Ice Cucumber. Diikuti dengan nota Sichuan pepper dan Lavender berserta dengan Patchouli dan Gaiac Wood, menjadikan wangian  dengan daya tarikan  yang semestinya meningkatkan keyakinan aktif si pemakai.

DASHING Golden Boot

Mempunyai haruman yang lebih Musky dan menggoda. Aroma dari daun Rhubarb dan Pimento memberikan kehangatan maskulin kepada si pemakai, manakala kombinasi kayu Kashmir dan Leather memberikan aroma kelelakian maskulin yang memukau dan tidak dapat dilupakan.

Deodoran DASHING SPORT Memberi Perlindungan 24 jam

Semburan Deodoran DASHING SPORT  bukan sahaja memberi perlindungan 24 jam tetapi juga memberikan manfaat 6-dalam-1 yang berkesan mencegah bau badan. Ia mengandungi anti-bakteria, formula cepat kering, tidak meninggalkan kesan di kulit atau di baju serta memberikan keharuman dan kesegaran maskulin optimum sepanjang hari.

Kepada mereka yang mencari Produk Dashing Sport ni, semua variasi DASHING Sport boleh didapati  pada harga yang berpatutan iaitu RM12.90 untuk Semburan Deodoran 125 ml dan RM24.90 untuk Eau De Toilette 50 ml. 

 

 

 

Keguguran Buat Aku Jadi Redha Atas Suatu Kehilangan

Takziah buat diri aku sendiri, kenapa? Mungkin Allah punya percaturan kehidupan yang lebih baik, namun aku bersyukur kerana, ada permata yang aku gelarkan adik, menanti aku di syurga nanti. Selama ini aku berdiam adalah kerana aku disahkan Early Pregnancy. Tapi aku berterima kasih dan bersyukur pada allah kerana bagi aku peluang merasa pengalaman sebagai seorang ibu walau bukan depan mata seketika. Jom Baca pembuka Cerita Sedih Tahun 2018

Keguguran Buat Aku Jadi Redha Atas Suatu Kehilangan

21 Disember 2017 – UPT Positif 

4.35pagi – bangun seperti biasa terus ke toilet, sebab period lewat 2 hari. Dengan menggunakan Clear Blue, sabar menanti akhirnya keluar keputusan Pregnant 1-2, Alhamdulillah waktu tu terus bagitahu suami,

9.00 Pagi – Ke HUKM mengesahkan kehamilan, atas sebab aku ni semua urusan rawatan di HUKM dari SLE, OFTAL,RESPITORI, and O’G semua bawah satu bumbung. Terus ke Daycare O’G memang jawapan yang diterima adalah Early Pregnancy. Rata-rata aku baca di blog ibu-ibu lain semua doc yang bagi jawapan tu menyakitkan hati,

It just hormon, awak tak mengandung pun, walau u tunjuk UPT Clear Blue Pun. kita buat Beta HCG baru naik 125.1Miu…” 

Mujur, ada seorang nurse tu pesan, jangan ambil hati dengab doctor tu ye! Nurse tu ajak duduk dan borak bagi nasihat Tips penjagaan awal kehamilan.

29 Disember 2017 –  Bleeding Pertama ( Flek Coklat ) 

5.30 Petang – Buat sekali lagi UPT clear Blue, jelas kelihatan Pregnant 2-3, waktu tu syukur, baby dah makin nak membesar. ALmaklum petang tu nak buat perjalanan jauh dari Kuala Lumpur ke Muar.

9.30 Malam – Waktu nak pergi toilet di RnR Melaka, terasa nak membuang tengok-tengok kat Pad ada flek coklat. Tak banyak pun. Sikit-sikit je. terus berjalan slow-slow ke kereta.

30 Disember 2017 – Hari Pertama Di Hospital Muar 

1.32 Pagi – Terpaksa bermalam di Hospital Muar, suami dah risau, mujur dekat dengan rumah atok kan.

9.00 Pagi –  Doktor buat Transvaginal scan, katanya punca bleed berkemungkinan adalah proses implantasi.

12.30 Tengahari – Dibenarkan Pulang Ke Kampung Halaman. Alhamdulillah tapi memang berpantang jugaklah tak boleh buat itu ini.

4 Januari 2018 – Keluar Darah Beku Namun Disuruh Balik 

Gambar Sebagai Hiasan- Realiti Seperti inilah Contoh Daging Keluar Tempohari

8.15 Malam – Bila bleeding terus ke HUKM, sampai sana terus nak pergi toilet sebab nak buang air kecil, tak lama tu ada ketulan keluar ( Gambar seperti diatas-sumber google ) panjangnya seakan jari telunjuk. di tekan kenyal.

Ketika mendapat rawatan, doctor bangsa cina rawat aku, tapi sikap acuh tak acuh, namun doctor pelatih yang melayan dan bertanya soalan kepada aku, tapi real doctor sibuk hadap telefon, ETIKA MANE!!!!!!

Selesai, bertanyakan soalan dari doctor pelatih terus, real doc pandang ( urh! sudah habis ka? boleh buat scan lah ) bila tiba scan dia kata, ( Tiada apa-apa ni, sebab awal lagi kalau scan tak nampak lorh! kita tunggu 2 weeks ikut temujanji dalam buku ) ok takde pape lagi, tapi kita ambil darah dahulu. )

  • Aku – Doctor dah tengok ke, ketulan apa yang keluar tadi?
  • Doctor –  Urgh ada ketulan ke? nurse ketulan apa yang keluar tu u ada nampak tak?
  • Nurse – Just darah beku sahaja doctor.
  • Doktor –  Okeh cuma darah beku, kita ambil darah u boleh balik, kalau bleeding banyak lagi u datang lagi. ikut dari buku appt.
  • Aku – Camtu je ke? Confirm ke itu darah beku.
  • Doktor – Kami dah pastikan itu darah beku.

Kalau darah beku, isi akan terburai bila tekan, kalau daging bila di tekan-tekan takkan terburai dan bentuk seperti biasa, camne korang tgk daging lembu camne. Dari hari ke hari masih lagi bleeding dan bleeding lagi.

11 Januari 2018 – Tak Sedap hati Terus Ke Hospital Ampang 

Melangkah masuk ke Hospital Ampang, memang terbaik, rupanya disini ada kaunter khas untuk mereka yang Early Pregnancy Assesment. Jadi mudah berurusan kat sini.

9.00 pagi – Nama aku disahut untuk terus buat scan, akhirnya berdebar aku terus buat scan, dan juga dimaklumkan yang UPT aku, dah samar. Hairan jugak! Tapi aku dah syak memang dah takda.

  • Doctor – Puan, dari apa yang kita lihat, rahim puan dah kosong, tapi dari apa yang kita lihat jugak kemungkinan puan dah full misscarriage
  • Aku – Terkejutlah! Terus aku migrain, sabar tapi redha, ( aku cerita kronologi 4/1/2018 rujuk atas )
  • Doctor – Saya rasa ketulan yang keluar itu adalah baby puan yang dah gugur. Dan dia rasa berkemungkinan waktu tu puan dah gugur. Redha ye puan
  • Aku : Terima Kasih Doctor

Tak sanggup aku nak teruskan dah, sebab sedih masih ada lagi dalam hati, kenang adik yang kini berada di Syurga. Alhamdulillah dalam aku sedih mujur lah suami dan keluarga belah suami dan mama abah sentiasa ada dengan aku. Insha allah lepasni ada rezeki lagi yang baik-baik, mungkin kehilangan akan lebih buat aku lebih dekat dengannya.

Rindu Anak Ibu! 

 

ID.AZ DERM Fit Mask Cuma RM 1, Murah Sangat ni, Biar Betul?

First time Cikza dengar ID.AZ DERM Fit Mask, berbaloi ke beli? nak tahu atau tidak, sila baca sampai habis. Actually sebenarnya produk ni baru sahaja di launching di semua Watson tau pada bulan Disember 2017, Cikza suka cuba benda baru, maka terjebaklah nak cuba. Berbaloi tau, boleh pakai dengan kawan-kawan atau pasangan korang. Jadi tolonglah dapatkan sebelum kehabisan stok. Lagi pulak murah kot! sape taknak. Sekali cuba memang berkali-kali nak lagi, nyaman je tau!

ID.AZ DERM Fit Mask Sesuai Untuk Lelaki tau, Please Girl Jangan Tamak

Jadi tak payah lah korang nak bazir duit beratus-ratus nak pergi SPA buat rawatan muka, ID.AZ DERM Fit Mask dah cukup lengkap semuanya. Kebanyakkan dari kita, obses sangat nak buat pembedahan kosmetik sebab terlalu inginkan kesempurnaan, Rupanya tak perlu nak bayar beribu-ribu, kalau muka tu kita jaga secara konsisten.

Yang bestnya, korang boleh suruh suami, ayah, pak korang cuba tau, jadi boleh lah korang habiskan masa berdua sambil bermask muka masing-masing lepastu cerita pasal masa depan. hahahah! Ini namanya bebetul santai laki bini tau sambil tu pekena pulak sandwich hirup teh adoi!

Kenapa ID.AZ DERM Fit Mask Sangat Disyorkan?

Selain membantu memberi nutrisi pada kulit muka kita, disampin tu juga ia membantu menaikkan seri wajah, dulu kulit muka Cikza kusam, alhamdulillah positif feedback nampak seri naik sikitlah kan. Pakai selama 20 minit, muka terasa tegang dan sejuk ibarat duk berangin je kulit muka ni. Tapi nk kena konsisten tau pemakaian tu, disusuli dengan penjagaan kulit muka yang lain. Tips ni Cikza dapatkan dari Mek Onie, Sejukkan dulu Mask tersebut dalam peti ais, then terus tepek kat muka, waktu tu memang nikmat, sebab Cikza dah cuba. Terima Kasih Mek Onie!

 

Jom Kita lihat apa yang terkandung dalam ID Fit Mask ni. Dari pemerhatian mata tertumpu pada kandungan bermula dari Royal Jelly, Estrak Buahan, Aloevera dan lain-lain lagi. Seperti yang kita semua tahu, Royal Jelly dan Aloe Vera banyak jugak khasiatnya untuk penjagaan kulit. Jadi tak salah lah Cikza cuba produk ni.

Bila korang bukak je packaging mask akan rasa macam melekit-lekit kenyal-kenyal gitu, ini baru betul nak manjakan kulit korang supaya mask ini sentiasa melekat di wajah korang dan bertindak sebagai anti-penuaan agar muka sentiasa nampak muda remaja.

Baru Cuba Satu Pax Dahulu, Teruja nak Cuba Lagi Tapi Saranan Doktor Di Lupakan Seketika

Cikza sebenarnya baru nak cuba ketiga-tiga mask ni tau, tapi hanya mampu cuba satu dahulu. Atas saranan doctor Cikza kena lupakan seketika, almaklum Trimister Pertama ni, bahan-bahan kimia tak boleh di tepekkan ke kulit kita dahulu. Frust tau perasaan kita. Takpe bila dapat kongsi pengalaman pun dah kira syukur.

Semasa Penggunaan 

Selepas Penggunaan 

ID.AZ DERM Fit Mask Cuma RM 1, Murah Sangat ni, Biar Betul?

Haa! korang tak percaya kan, sebenarnya memang harga mask tu RM 1, tapi syaratnya korang kena buat pembelian kedua, baru dapat RM 1.00 tu. Harga mask ni pun murah, tapi kandungan tu kaya dan berkhasiat, biar murah tapi berbaloi. Nah ape lagi boleh terus ke Watson berhampiran untuk dapatkanya, Rugi kalau tak grab!

ID.AZ DERMASTIC GOLDEN-FIT MASK – HARGA: RM19.90/pack
DEEP NOURISHING MASK
ID.AZ DERMASTIC BRIGHT-FIT MASK – HARGA: RM12.90/PACK
BRIGTENING MASK
ID.AZ DERMASTIC WHITE-FIT MASK – HARGA: RM12.90/PACK
HYDRATING MASK
Jadi Untuk Keterangan lanjut boleh rujuk link yang Cikza kongsi dibawah ni tau, bukannya apa senang boleh jugak korang nilai mana yang sesuai.

ID.AZ Website | Instagram | Watsons

Cubalah Menginap Dekat Summit Hotel, Subang USJ

Baru-baru ni, secara kebetulan ada Hari Keluarga anjuran bahagian di tempat Cikza bertugas. Tapi jika tahun lepas, program di buat di Agro Semungkis, berbanding tahun ni, di buat di Summit Hotel, Usj Subang. Cuma perkongsian Cikza ni sesuai untuk mereka yang sibuk dan punya masa yang terhad bersama keluarga.

Summit Hotel, Subang USJ, terletak di Subang Jaya, Selangor pastinya ramai yang tertanya-tanya apa yang menariknya disini. Cikza nak bongkarkan apa yang menarik dan tak menarik kat Summit Hotel, Subang USJ.

Summit Hotel, Subang USJ Percutian Dalam Bandar

Summit Hotel Subang Usj | Sumber Google

Perjalanan mengambil masa selama 1 jam dari kajang untuk ke sana. Tapi dalam perjalanan tu, suami sempat suruh google apa yang menarik disana. Biasanya Cikza akan google bab makan je, sebab itu perkara wajib yang akan kami buat. Bila Cikza buat research tentang hotel ni. Jujur sebenarnya ada yang menarik dan ada yang tak menarik. Tapi kita cerita yang menarik dahulu. Jom kita Tour Apa Yang Terdapat Di Sekitar dan Aktiviti Di Summit Hotel Subang USJ ni.  

Aktiviti Kolam Renang Yang Menyeronokkan

Kolam Renang Di Summit Hotel Subang, USJ

Di sini terdapat terdapat Dua kolam renang besar sememangnya ini yang first Cikza sekodeng dulu. Almaklumlah, jangan kata budak-budak teruja nak mandi kolam. Tapi ni mak pak budak pun nak mandi kolam. Katanya teruja, sebab zaman muda-muda tak merasa lagi.

Oceania Buffet Restaurant Yang Menyediakan Pelbagai Hidangan Menarik 

Oceania Buffet Restaurant Yang Menyediakan Pelbagai Hidangan Menarik

Bila dah berlapar, mulalah nak mencari makanan atau kudapan yang untuk dilontarkan kedalam perut ni. Yang disyorkan disini adalah Oceania Buffet Restaurant. Pelbagai hidangan yang sangat disyorkan disini pastinya memukau buat mereka yang kaki makan seperti Cikza.

Korang  yang tak gemar nak santap hidangan dekat cafe pun boleh terus buat panggilan Room Service, Lagi pulak bukan tak gemar tapi malas nak turun. Katanya romantik kan nak makan berdua dengan laki dalam bilik.

Bilik Di Summit Hotel Subang, USJ Yang Awesome

Untuk Cikza dan suami diberi  Corporate Superior Room. Katil besar. Nak bagitahu ni, bilik ni pun besar tau, boleh main kejar-kejar dalam bilik tu. Luas sangat, ada ruang meja untuk menulis dan yang paling penting, turut menyediakan bilik air bersama bath up. Memang berenang lah bakal bapak budak tu. Cikza tak teruja tapi bapak budak tu yang over nau teruja.

Kecewanya Bila WIFI Tidak Disediakan Bagi Group Kerja

Waktu Cikza pergi ni, memang trip Famili Day, jadi semua aktiviti pack habis dari makan sampailah main boling. Cuma waktu malam ingat nak update blog, tapi malam tu, Suami kakaq call Reception. Dapat info yang memang hotel ni tidak menawarkan WIFI pada Group Kerja. Jadi sangat hampa je kat situ.

aaaaa teruja tak baca? Kena cuba bercuti, menginap dan ikuti aktiviti di sini dulu baru tau rasa keterujaan tu. betul tak? Untuk pertanyaan dan maklumat lanjut boleh dapatkan di sini.

Contact : 03 8023 3000
Alamat : 
Summit Hotel Subang USJ
Persiaran Kewajipan USJ 1
47600 UEP Subang Jaya
Selangor, Malaysia

LAZADA ONLINE REVOLUTION BLOGGER CONTEST

Korang tahu tak Lazada Malaysia akan buat Online Revolution Sales bermula pada 11 November sehingga 14 Disember 2017 nanti? Tak tahu? Korang rugi kalau tak tahu. Sebab banyak benda menarik yang akan tiba. Lagi pulak sangat sesuai untu mereka yang kaki nyopping online ni!

LAZADA ONLINE REVOLUTION BLOGGER CONTEST

Untuk Keterangan Lanjut | KLIK PADA BANNER TERSEBUT

 

Baru-baru ni dapat emel dari Lazada, ghupanya ada contest daebak yang wajib korang join untuk para blogger. Lagi banyak korang join, maka lagi banyaklah hadiah korang akan menang tau. Sebab bilangan hadiah akan bertambah jika peserta  akan bertambah.  Jom scroll sampai bawah kita lihat siapa yang kenaaa!!!

Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience? ( Adakah anda ingat produk pertama yang anda beli melalui atas talian? Apakah ia dan bagaimana pengalaman anda? )

Pertama kali membeli belah dengan Lazada memang best! lagi pulak perasaan berbaur risau pun ada takut apa yang kita nak tapi dapat apa yang kita tak nak. Sebagai seorang blogger jadi wajib perlu ada keperluan seperti Pertama Kali Membeli Monopod & Shutter Bluetooth Secara Online Di Lazada waktu tu tawakal je, dapat yang jenis macamana sebab harga jauh lebih murah dari pasaran luar.

Pengalaman bila dah dapat barang tu, memang terbaik. Menepati apa yang Cikza mahukan. Sememangnya barangan tersebut jauh lebih murah dari pasaran luar. Sehingga kini Cikza masih guna barang-barang tersebut kerana sehingga harini ianya tahan lasak penggunaannya. Tak rugi membeli belah di Lazada.

Which types of products would you prefer buying online? (Apakah jenis produk yang anda cenderung untuk membeli atas talian?)

Cikza sememangnya suka usha barang rumah seeprti untuk bilik tidur, ruang tamu, atau lagi mudah kelengkapan rumah. Sebab semuanya terpapar apa yang Cikza mahukan dan sesuai untuk deko rumah Cikza duduk sekarang.

Selain daripada tu, Cikza juga membeli barangan mekap pun secara online, lagi pulak mudah pantas semuanya di hujung jari. Sebab Cikza tidak cerewet dalam pemilihan warna serta jenama yang ada. Asalkan murah dan berbaloi itu dah cukup untuk Cikza capai buat bayaran.

What do you love about online shopping? (Apa yang anda suka tentang membeli di atas talian?)

Sebenarnya membeli atas talian ni, lagi mudahsebab zaman sekarang semuanya terletak di hujung jari. Tapi apa yang buat Cikza suka adalah disebabkan :-

  • Jimat Masa Semuanya Dihujung Jari – Cikza hanya bukak lazada waktu lunch untuk memilih barang apa yang diperlukan. Tapi kalau kat kedai, Cikza suka buat 10 kali tawaf baru dapat apa yang Cikza nak. Real Buang Masa! Dengan Online sangat mudah dan pantas Pilih dan terus buat bayaran.
  • Jimat Minyak Kenderaan – Ini Paling win! Beli barang online lagi mudah, tanpa perlu nak redah jalan sesak waktu kemuncak, beratur panjang-panjang, pening cari parking. semuanya tu buat menghabiskan minyak kereta je tau.
  • Bayar Waktu Barang Terima – Ini paling Cikza suka, sebab bila kita buat bayaran sewaktu barang diterima, dekat situ jugak Cikza selalu buka parcel depan penghantar barang tersebut. Sekurangnya bila rosak dan sebagainya, Cikza tidak dipersalahkan kemudian hari,s ebab saksi ramai.

Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution sales? ( Apakah produk yang anda beli atau ingin beli di Lazada semasa Online Revolution sales? )

 

 

FX1000 Tefal Fry Delight 0.8 kg Meca White Air Fryer

Ni lah yang Cikza mahukan. Sebenarnya dah lama berangan nak guna Air Fryer ni. Sememangnya TEFAL pilihan jenama yang Cikza mahukan. Sebab semuanya mudah dalam satu periuk tersebut, boleh baking, cooking, menggoreng tanpa minyak. Memang Mudah dan Pantas.

Jika tengok harga asal RM899 bila dah less, Cikza boleh save 41% sebanyak RM529 jimat sebanyak RM370. Penghantaran pun taklah mahal sangat RM7.50 sahaja. Lagi pulak sekarang ni, saranan doctor kena kurangkan makanan berminyak dan menggoreng, heheh! jadi bertepatan lah dengan keinginan Cikza nak sangat White Air Fryer ni.  Jadi korang yang tetengah usha nak beli barang apa tapi tak tahu klik – Panduan Pembelian Online Lazada   

Kepada blogger partner, jangan lengah-lengah draft entry contest ni, sama-sama kongsi sama-sama menang heheh! Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu kan? 

Jangan lupa tunggu 11 November nanti ok!

Nivea Care Run 2017 Kini Kembali Di Presint 6, Putrajaya

Nivea Malaysia akan mengadakan aktiviti larian sihat sambil beramal Dan Hasil sumbangan akan diserahkan kepada Yayasan Budi Penyayang Malaysia (PENYAYANG). Jika sebelum ni, Cikza ada merwar-warkan produk terbaru dari Nivea yang memberi Perlindungan Selama 48 Jam. Rugi sapa tak dapatkan. Lagi pulak, jenama tersebut selalunya mendapat perhatian semua.
Cikza ada cadangan, nak tahu kekal atau tidak selama 48 jam berpanjangan apakata, mereka yang suka join aktiviti sihat dan larian boleh ke laman web Nivea untuk mendaftar. Pelbagai barangan yang akan korang terima nanti tau! Semuanya bernilai RM100 termasuk Medal Nivea
Banyak nau yang korang akan dapat selain medal! Selain tu juga, Bagi peminat Siti Saleha, rugi kalau tak mendaftar. Beliau akan turut serta bersama kita tau!! Wajib daftar ni. Rugi pulak rasanya kalau lepaskan peluang tu.
Jadi Untuk keterangan lanjut boleh rujuk

5 Cabaran Awal Perkahwinan Tak Boleh Dielakkan

Bagi yang ingin dan bersemangat nak mendirikan rumah tangga, sudah tentu membayangkan keindahan dan nikmat hidup di awal perkahwinan. Siapa tidak bahagia jika hasrat untuk hidup bersama dengan insan yang  tercinta akhirnya terlaksana. Tanggapan sebegini tidak semestinya benar untuk semua. Banyak cabaran rumah tangga yang perlu ditangani bersama, terutamanya bagi pasangan yang baru sahaja mendirikan rumah tangga.

Alhamdulillah 12 September 2017 genap 4 bulan dah, Cikza terikat MOU secara halal dengan Mr Aiman. Tak dijangka banyak perubahan drastik sepanjang perkahwinan tau. Jika dulu waktu bujang tak da orang yang nak melarang tentang aktiviti yang kita nak buat asalkan terbatas dan terjaga.  Kalau kemana pun tiada halangan kecuali keizinan ibu bapa. Jom Cikza kongsikan cabaran alam rumahtangga yang korang tak boleh nak elak mengikut pengalaman Cikza sendiri.

 

5 Cabaran Awal Perkahwinan Tak Boleh Dielakkan

Siapa kata awal perkahwinan ni takda dugaan tau, kami kalau begaduh dah macam Titanic Karam kat laut tau, tapi kalau dah berbaik ibarat Beauty and The Beast.  Jom Cikza kongsikan cabaran alam rumahtangga yang korang tak boleh nak elak mengikut pengalaman Cikza sendiri.

#1 | Berselisih Pendapat 

Sebelum berkahwin, masing-masing boleh menilai tentang pasangan kita. Tapi bila dah duduk serumah tu, 100% kita tahu warna sebenar pasangan kita. terutama dalam berkongsi pendapat. Kadang Cikza dengan suami ada ketika sering berselisih pendapat, terutama pasal kerja, tempat tidur dan sebagainya. Memang kita nak yang terbaik dalam alam perkahwinan kita. Tapi masing-masing mahu mempertahankan ego sendiri dan merasakan bahawa pendapat mereka lebih baik daripada pendapat pasangan. Macam Cikza sering berselisih pendapat dengan  suami tapi kami tangani dengan cara cool je. 

#2 | Kewangan 

Jika dulu masa bercinta, duitku duitku jua, kini dah berkahwin duitmu duitku jua hahahah! Permulaan kehidupan, memang banyak nak pakai duit. Sebab tu awal perkahwinan ikut kemampuanuntuk merias diri, makan minum dan tempat tinggal. Jika dulu kita makan untuk diri sendiri, kini kena fikir yang kita dah duduk berdua banyak yang kena fikir. Jika dulu sebelum kahwin kena sewa bilik untuk diri kita dah cukup. Tapi sekarang tanggungjawab dah besar terutama lelaki, kena fikir makan minum isteri, tempat tinggal, bil-bil dan sebagainya.

Sikap terlalu boros dan terlalu berkira juga mungkin akan membuatkan pasangan merasa kurang senang dengan gaya hidup tersebut. Oleh yang demikian, suami isteri sewajarnya membincangkan masalah dan pengurusan mereka secara terbuka sejak awal perkahwinan lagi. Soal tabungan juga tidak boleh dilupa. Kalau boleh yang perempuan janganlah demand nak branded stuff je, tengok kemampuan laki masing-masing. Syukur ai jenis makan warung je, tapi jika suami nak belanja restoran 5 star tu adalah lucky namanya

#3 | Terlupa Diri Masing – Masing  Sudah Berkahwin 

Seringkali kita mengharapkan pasangan untuk memahami gaya hidup kita mendirikan rumah tangga. Sebelum ini kita mungkin bebas beraktiviti bersama rakan-rakan, bekerja hingga lewat malam, menghias kereta berhabis-habisan dan sebagainya. Kadang Cikza pun ada life bersama kawan-kawan tapi untuk sekarang, cuma bersama team blogger dan di pejabat. Macam suami kadang-kadang kena ketuk sikit, selalu dia yang terlupa diri dah kahwin, kalau bab melepak tu untill 1am tau.

Adalah lebih baik kita dengan pasangan fahami kehendak dan keperluan, dan luangkanlah lebih masa yang berkualiti bersama. Pada masa yang sama,mereka yang masih bujang dan belum berkahwin juga perlu memahami dan menghormati keadaan sahabat mereka yang sudah membina masjid.

#4 | Anak Penyambung Keturunan

Anak! seringkali soalan diajukan oleh mereka yang baru mendirikan rumah tangga, tapi semuanya kerja Allah s.w.t, kerana dia maha mengetahui. Ada ketika, hati tersentuh dengan mulut-mulut puaka ni, padahal baru 4 bulan mendirikan rumah tangga. Pada Cikza semua itu kerja tuhan, kita ni jangan putus doa dan beribadah. Semua orang mahukan zuriat tapi masih belum ada rezeki nak buat macamana kan. Selalunya yang over adalah makcik dan pakcik bawang, cuba tengok anak masing-masing kot jadi geng terung atau kunyit ke mana tahu kan. Duk ngata anak orang, tapi rupanya kita sendiri yang tak pandai jaga anak hahahahaha!

#5 | Pergaulan Keluarga

Berkahwin dengan pasangan turut bermaksud ‘berkahwin’ dengan keluarga pasangan,khususnya ibu dan bapa mertua yang perlu disayangi dan dihormati seperti ibu bapa kita sendiri. Maka ,sebagai seorang ahli baru dalam keluarga  pasangan,kita perlu  pandai bergaul dan membawa diri. Tapi setiap orang ada perbezaan cara pergaulannya. Jadi buat mereka yang suka sangat jadi makcik bawang tu, kalau boleh janganlah nak menokok tambah perasa sedap mengatakan menantu orang tu sombong lah, itu lah ini lah.

Satu lagi, kita kena faham, bila anak perempuan dah berkahwin makanya dia harus mendengar cakap suaminya, bukan cakap makcik-makcik bawang tau. Tapi ibu dan bapanya adalah sebagai pemberi nasihat.  Kot lah dia ikut perasaan layankan nasihat bajet bagus dari makcik-makcik bawang tup-tup dah terbuat dosa dia dekat suaminya, bukan korang yang tanggung. si perempuan tu jugak tanggung tau. Jadi buat makcik-makcik bawang sila jaga tutur kata. Dan jaga anak masing-masing yang belum berkahwin….

Perkahwinan Akan Lebih Manis Jika….

Mendalami alam berumahtangga, isteri merupakan tunjang kepada kebahagian sesebuah perkahwinan tersebut. Sebab tu selalunya diperkatakan doa seorang isteri, naluri dia sentiasa betul. Memahami peranan tersebut, isteri perlulah membanyakkan sabar dan menerima segala yang berlaku sebagai yang terbaik diaturkan Allah untuknya. Jodoh itu urusan Allah, sebaik atau seteruk manapun suami kita, itulah yang dibawakan Allah kepada kita.

Hargai sebuah perkahwinan selagi masih ada, buat pasangan muda. Belajar lah petua kebahagiaan dari mak abah kita ye!

Traveloka Penaja Emas Rasmi Sukan SEA 2017 #KITAJUARA

Sukan SEA 2017 telah pun dirasmikan dengan penuh gilang gemilang pada 19 Ogos 2017  di Stadium Bukit Jalil, Kuala Lumpur baru-baru ini. Sukan SEA yang ke-29, yang juga dikenali sebagai Kuala Lumpur 2017 (KL2017)  berlangsung selama 11 hari bermula 19 hingga 30 Ogos 2017, dimana Malaysia telah terpilih menjadi tuan rumah bagi temasya sukan kalini.

Dan sempena Sukan SEA 2017 ini juga, hampir 21 penaja yang terlibat untuk Sukan SEA 2017  termasuk Traveloka yang menjadi salah satu sponsor utama  untuk temasya Sukan SEA Ke 29 kalini. Nak tahu apa kaitan Traveloka dengan Sukan SEA 2017, korang kena baca sampai habis.

Traveloka Penaja Emas Rasmi Sukan SEA 2017 

Traveloka mula bekerjasama dengan 70 lebih syarikat penerbangan domestik dan antarabangsa yang menyediakan lebih daripada 100,000 laluan berbeza di Asia Pasifik dan Eropah. Traveloka juga telah menyenaraikan lebih daripada 100,000 hotel di seluruh dunia. Rasanya rugi kalau tak menggunakan aplikasi perkhidmatan Traveloka ni.

Kepada mereka yang ingin travel sempena Sukan SEA 2017 ni, Traveloka kini ada menawarkan Promosi Hello Malaysia untuk tawaran hotel dan penerbangan untuk 7 Ogos 2017 sehingga 31 Ogos 2017. Rebut juga diskaun 40% jika korang membuat tempahan sepanjang temasya sukan ni bagi penerbangan dan hotel ke destinasi dalam Malaysia dan akan membawa anda secara lebih dekat dan peribadi untuk mengenali tempat-tempat menarik di malaysia.

Dengan sistem pembayaran yang selamat, serta mesra pengguna, termasuk juga perkhidmatan pusat panggilan 24 jam, ia merupakan perkhidmatan utama yang ditawarkan oleh Traveloka. Selama 7 hari seminggu, dimana jua korang berada, korang boleh buat terus  tempahan dan transaksi bayaran dengan jayanya. Maklumat lanjut korang boleh jengah di Laman Web Rasmi Traveloka.

Traveloka Di KL 2017 Apa Kaitannya? 

Selain sebagai Official Online Travel Partner, Traveloka juga ada kini membuka booth di Bukit Jalil dan menganjurkan pelbagai peraduan  serta tawaran penerbangan dan hotel ke pelbagai destinasi yang di tempah. Para pengunjung juga boleh menyertai pelbagai acara menarik termasuk peraduan  dimana hadiah-hadiah menarik menanti pemenang yang berjumlah sehingga RM200,000.00 tau. Rasanya rugi kalau korang lepaskan peluang ni. Jom serbu booth Traveloka tau.

Traveloka juga menyediakan Livestreaming untuk Sukan SEA KL2017. Korang boleh menyaksikan Livestreaming tersebut dimana sahaja dan bila-bila menerusi Facebook Live dan Youtube Live dari Laman Web TravelokaKL2017. Terbaik sangat jadinya, korang tak perlu merungut andaikata terlepas siaran langsung sukan kegemaran korang.

Selain dapat tonton Livestreaming, dan sebagainya korang juga boleh menyertai Peraduan yang dianjurkan menerusi Laman Web Rasmi TravelokaKL2017, sesuai bagi korang yang agak susah nak ke booth Traveloka di Kompleks Sukan Bukit Jalil. Peraduan ini sangatlah mudah, korang hanya perlu :-

  • Pilih permainan yang diramal untuk menang. Hanya boleh pilih satu permainan sahaja.
  • Jangan lupa memasukkan email dan memilih Negara yang akan memenangi permainan ini.
  • Pastikan korang kongsikan di media social dan hantar penyertaan.
  • Setiap hari akan ada permainan baharu dan Korang boleh kembali setiap hari untuk menyertai peraduan dan berpeluang untuk menang pelbagai hadiah menarik lagi.

Sukan SEA 2017 #KITAJUARA

Sebagai rasa cinta kepada negara, ayuh beramai-ramai memberikan sokongan padu kepada Negara kita Malaysia untuk menjadi Juara pada temasya Sukan SEA 2017 kalini dengan menggunakan #kitajuara. Untuk terkini, laporan pingat mendapati Malaysia masih di tangga yang pertama tau!

Laporan Terkini Kedudukan Pingat KL2017
Laporan Terkini Kedudukan Malaysia Di KL2017 – Sumber www.teammalaysia.my

 

Resipi Ungkep Ayam Jawa Mudah Dan Ringkas

Ungkep ni sebenarnya adalah masakan tradisional masyarakat jawa. Siapa orang jawa pasti tahu, kadang ada yang kata, agak leceh nak buat ungkep yang betul-betul original dari jawa, namun agak mustahil.

Alkisah semalam teringin nak makan ungkep ayam, jadinya belajar dengan abah, dalam masa yang sama mesej lah dengan makcik suh mintak resepi kat atok. rupanya cara penyediaan sangat mudah dan pantas.

Resipi Ungkep Ayam

Ungkep Ayam Mudah & Ringkas

Bahan – Bahan

  • 1 kg Ayam
  • Gula
  • Garam
  • 1/2 cawan air
  • Minyak Masak

Bahan Untuk Kisar

  • 2 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai
  • 1 sk jintan manis ( kasar )
  • 1 sk ketumbar ( kasar )
    • * boleh juga guna serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis
    • * lagi sedap sebenarnya guna jintan/ketumbar yang kasar. 

Cara penyediaan

  • Tumis bahan kisaran tadi hingga 1/2 masak, lagi sampai naik bau wangi-wangi tau. Nak garing pun boleh tapi terpulang pada korang
  • Masukkan Ayam dan air, lepastu gaul bagi rata dan sekata tau. Tutup dengan tudung periuk biarkan sampai kering. Bila dah separuh nak kering tu, masukkan gula dan garam. itu ikut citarasa masing-masing.
  • Biarkan sampai kering, baru boleh hidang, kadang ada yang suka terlalu kering, kadang ada yang suka berkuah banyak atau boleh ikut citarasa masing-masing.