Asam Pedas Muar Ikan Tenggiri

Asam Pedas Muar Ikan Tenggiri Sedap Ke?

Published on :

Disebabkan Cikza suka sangat memasak, sebenarnya nak throwback lah! Cikza mula memasak since umo 12 tahun tau, Famili Cikza semua asal dari Muar, Johor.  Asam pedas pertama waktu tu memang kalau tak silap guna ikan kembung. Tapi waktu tu kecil lagi, but mama trust me, dia saja suruh masak Asam […]

Resipi Bihun Goreng Abah Pedas Paling Sedap Dan Ringkas

Published on :

Sebut je, bihun ada yang suka atau ada yang tak berapa suka, yang pasti Cikza memang suka jika dalam bihun tu penuh dengan ramuan yang Cikza berkenan. Semalam asben request nak bihun goreng. Apa lagi sepantas ultraman lah kakaq siapkan semua bahan-bahan yang patut. Bagi Cikza, bihun yang abah Cikza […]

Spaghetti Bolognese Mudah Dan Ringkas

Published on :

Semalam balik rumah mama, bila adik bisik nak makan Spaghetti Bolognese, memang susah kalau si kakaq nak menolak permintaan adik yang buat muka ala comel. Tak sampai hati nak kata tidak, kebetulan mama ajak pergi beli barang, then kakaq nak balik ke Langat peluk laki tak boleh sebab hujan kan, Beli […]

Sandwich Baked Bean Simple Bujang Style Versi Tak Suka Sayur

Published on :

Sardin dah sinonim dengan keluarga Cikza sejak kecil lagi. Jika dulu harga bermula dengan RM 4++ satu tin kini dah mencanak naik RM8++, Tapi itu bukan alasan untuk katakan tidak pada sardin yang menjadi pilihan sehingga harini Ayam Brand. Tapi harini, disebabkan kurang sihat, badan pun dalam kemalasan. Ada je […]

Resepi Ayam Goreng Kunyit

Resipi Ayam Goreng Kunyit Mudah Dan Ringkas

Published on :

Minggu ni, memang terasa malas sangat, kebetulan suami tak sihat, adik ipar pulak gastrik teruk, jadi tak boleh makan pedas-pedas. Encik Suami pulak manja nak makan lauk pedas, bagi keluar peluh-peluh tu. Bukak peti ais tengok ada ayam. Terus capai telefon resipi simple berkaitan ayam. Rasanya semua dah cuba, ayam […]

Resipi Telur Ikan Goreng Kunyit Sedap, Mudah & Ringkas

Published on :

Telur ikan, memang jarang nak dapat. Kalau belum musim di pasar borong, harganya mencanak naik tinggi. Tapi kalau dah bermusim, harga jauh lebih murah. Telur ikan ni memang kegemaran Cikza, kebiasaan Cikza akan masak berkuah. Tapi harini perkongsian resipi simple dari Cikza sangat mudah penyediaan. Telur Ikan Baik Untuk Jantung […]

Gulai Tempoyak Ikan Kerisi Resipi Memikat Perut Suami

Published on :

Gulai tempoyak sebut je memang nak termuntah itu sebelum kenal dengan en.suami. Before this memang Cikza tak pernah nak sentuh gulai tempoyak pun. Tak kisah lauk apa depan mata asal jangan ada gulai tempoyak. Gulai Tempoyak ni asal dari negeri pahang, tapi kalau sebut Gulai Tempoyak Ikan Patin memang ranking […]

Resipi Bunga Kubis Goreng Bersama Isi Udang Ringkas Dan Mudah

Published on :

Kubis sering disebut juga  menjadi bahan masakan untuk berbagai jenis sayur dan tumisan, mulai dari sup dan tumis goreng mudah dan simple sahaja. Tapi jangan tak tahu, bunga kubis ni sebenarnya ada banyak khasiat yang kita tidak ketahui atau buat-buat tak tahu. Tapi kalau kat rumah mama, Cikza jadikan bunga […]