Resipi Nasi Lemak Sambal Sotong Kering Sedap Dan Padu

Published on :

Sebut sahaja nasi lemak, mesti teringat sambal. Tapi kebanykkan sambal dah lali dengan perut. Cuma baru-baru ni, si suami teringin nak jamah nasi lemak dengan sambal sotong kering. Maka Puan Isteri ni gigih lah panjat pasaraya semata-mata nak dapatkan dan penuhi keiinginan suami. Tapi ramai yang kata, leceh kalau nak […]

Resipi Puding Roti Kukus Berkuah Kastard Sedap Dan Cepat

Published on :

Assalammualaikum Semua! Harini perkongsian kita, tiba-tiba teringat ada puding roti kastard versi kukus mudah dan cepat, Senang cerita campak-campak sahaja. Lagi pulak, resipi ni sesuai dihidangkan buat tetamu yang datang menjamah. Cikza punya style mudah je, barang tak berapa nak cukup pun boleh je buat hahah! Jom baca sampai habis […]

Resipi Bihun Hailam Senang,Mudah,Ringkas Dan Sedap

Published on :

Menjerit kat dapur, lepas suami request nak makan konsep bihun sahaja pada sbelah malam. Sebab nak diet katanya. Tapi serius memang Cikza ni tak berapa yakin nak masak bihun hailam ni. 10 kali google pun pening tak tahu nak pilih yang mana satu. Udahnya, Cikza buat ikut resipi sendiri cam[ak-campak […]

Resipi Kerabu Maggi Asam Laksa Padu, Pedas Dan Berapi

Published on :

Baru-baru ni Cikza duk stalk IG Sheila Rusly, tapi terliur yang amat dengan rencah dan bahan yang dia gaulkan tu. Sebenarnya hajat hati dah lama nak buat kerabu maggi tapi selalu tak kesampaian sebab tak cukup bahan. Cuma kebetulan, dah mula kerja and Jaya Grocer Ampang pun sebelah pejabat je. […]

Resipi Kuah Lodeh Sedap Dan Mudah

Published on :

Hari Raya bakal menjelma, confirm ramai yang tengah pikir nak masak ape di pagi raya nanti. Menu wajib dah tentu ketupat, masak sayur lodeh, kuah kacang dan macam-macam lagi. Terliur pulak Cikza dibuatnya ni. Untuk harini, Cikza nak kongsi dengan korang semua cara kita masak lodeh dengan cecampak terus jadi. […]

Resipi 10 Jenis Menu Berbuka Mudah Dan Senang Tahan Dari Waktu Berbuka Sehingga Waktu Sahur

Published on :

Bulan Ramadhan pasti, ada yang pening nak fikir menu ape yang sesuai untuk berbuka dan bersahur. Ada yang nak lagi mudah, kalau boleh menu tu tahan sehingga sahur. Bila suami kata, suruh masak lauk simple yang kalau boleh tahan hingga sahur. Pening jugak fikir, takkan menu yang sama. Jadi Cikza […]

Resipi Nasi Tomato Dan Ayam Masak Merah Macam Lauk Kenduri

Published on :

Petang semalam, asben tiba-tiba request nak makan nasi tomato. Bila teringat, lama rasenya tak makan nasi tomato air tangan mama. Dulu masa sebelum kahwin, rajin tolong mama masak nasi tomato, nasi minyak, nasi ayam, nasi lemak, macam-macam lah. Bila dah kahwin ni, kalau boleh persiapkan diri, sebab takut apa suami […]

Resipi Sambal Kicap Berapi Senang Dan Sedap

Published on :

Korang yang suka makan ikan goreng, tauhu goreng, atau tempe goreng tu tahu tak, betapa feel kalau dapat cicah dengan sambal kicap yang pedas berapi dan senang penyediaannya.   Harini Cikza nak berkongsi resepi sambal kicap pedas berapi tu untuk simpanan yang tahan selama 1 bulan. Dalam peti ais. Resipi […]