Resipi Nasi Tomato Dan Ayam Masak Merah Macam Lauk Kenduri

Published on :

Petang semalam, asben tiba-tiba request nak makan nasi tomato. Bila teringat, lama rasenya tak makan nasi tomato air tangan mama. Dulu masa sebelum kahwin, rajin tolong mama masak nasi tomato, nasi minyak, nasi ayam, nasi lemak, macam-macam lah. Bila dah kahwin ni, kalau boleh persiapkan diri, sebab takut apa suami […]

370 total views, 8 views today

Resipi Sotong Goreng Kunyit Berkuah Mudah Dan Cepat

Published on :

Bulan Ramadhan hampir tiba, korang dah fikir ke menu untuk berbuka atau bersahur selama 30 hari berpuasa ni nanti. Kalau boleh menu yang dicari mesti nak simple dan mudah ataupun masakan ringkas. Harini aku nak kongsi dengan korang salah satu menu yang sesuai untuk berbuka atau sahur nanti. Sotong goreng […]

287 total views, 1 views today

Resipi Sambal Kicap Berapi Senang Dan Sedap

Published on :

Korang yang suka makan ikan goreng, tauhu goreng, atau tempe goreng tu tahu tak, betapa feel kalau dapat cicah dengan sambal kicap yang pedas berapi dan senang penyediaannya.   Harini Cikza nak berkongsi resepi sambal kicap pedas berapi tu untuk simpanan yang tahan selama 1 bulan. Dalam peti ais. Resipi […]

2,454 total views, 71 views today

Resipi Spaghetti Aglio Olio Mudah & Ringkas

Published on :

Cikza memang peminat setia masakan barat, terutama spaghetti ni. Lagi satu hobi Cikza memang suka mengolah resepi. Disebabkan bila hujung minggu kadang malas nak keluar, jadi cubalah puan isteri yang pemalas ni masak Spaghetti Aglio Olio versi Malas. Giler sedap tau! Laki aku pui habis! Resipi Spaghetti Aglio Olio Bahan-Bahan […]

6,772 total views, 220 views today

Pekena Lempeng Dengan Sambal Sardin Memang Padu

Published on :

Lempeng! uh memang sedap, sebut je lempeng perisa apa, akan ku buat jugak nanti. Tapi baru-baru ni en.asben request nak makan lempeng cicah dengan sambal sardin pedas. Memang betul-betul kena dengan selera dia, pedas dan padu yang amat. Bila asben request kenalah buat, bersungguh-sungguh buat. Musim hujan ni, memang sangat […]

174 total views, 3 views today

Asam Pedas Muar Ikan Tenggiri

Asam Pedas Muar Ikan Tenggiri Sedap Ke?

Published on :

Disebabkan Cikza suka sangat memasak, sebenarnya nak throwback lah! Cikza mula memasak since umo 12 tahun tau, Famili Cikza semua asal dari Muar, Johor.  Asam pedas pertama waktu tu memang kalau tak silap guna ikan kembung. Tapi waktu tu kecil lagi, but mama trust me, dia saja suruh masak Asam […]

185 total views, no views today

Resipi Bihun Goreng Abah Pedas Paling Sedap Dan Ringkas

Published on :

Sebut je, bihun ada yang suka atau ada yang tak berapa suka, yang pasti Cikza memang suka jika dalam bihun tu penuh dengan ramuan yang Cikza berkenan. Semalam asben request nak bihun goreng. Apa lagi sepantas ultraman lah kakaq siapkan semua bahan-bahan yang patut. Bagi Cikza, bihun yang abah Cikza […]

1,707 total views, 33 views today

Spaghetti Bolognese Mudah Dan Ringkas

Published on :

Semalam balik rumah mama, bila adik bisik nak makan Spaghetti Bolognese, memang susah kalau si kakaq nak menolak permintaan adik yang buat muka ala comel. Tak sampai hati nak kata tidak, kebetulan mama ajak pergi beli barang, then kakaq nak balik ke Langat peluk laki tak boleh sebab hujan kan, Beli […]

8,535 total views, 174 views today

Sandwich Baked Bean Simple Bujang Style Versi Tak Suka Sayur

Published on :

Sardin dah sinonim dengan keluarga Cikza sejak kecil lagi. Jika dulu harga bermula dengan RM 4++ satu tin kini dah mencanak naik RM8++, Tapi itu bukan alasan untuk katakan tidak pada sardin yang menjadi pilihan sehingga harini Ayam Brand. Tapi harini, disebabkan kurang sihat, badan pun dalam kemalasan. Ada je […]

77 total views, 2 views today

Resipi Asam Pedas

Resipi Asam Pedas Ikan Cencaru Mudah Dan Ringkas

Published on :

Raya Kedua tiba-tiba tekak teringin nak makan Asam Pedas, Lagi pulak masa balik raya haritu, suami cuba makan asam pedas di kedai-kedai area melaka. Tapi hampa katanya ” Sayang, Asam Pedas ni tak sama macam awak selalu buat untuk abang. Jadinya bila  ada barang nak dimasak, hati isteri kesian dengan […]

1,146 total views, 18 views today