Lirik Lagu Satukan Rasa Khai Bahar Dan Siti Nordiana

Bikin gempak betul, penangan Khai Bahar dan Siti Nordiana ni. Netizen kalau boleh nak satukan sampai jinjang pelamin, mana taknya padan benor, aku tengok dorang berdua ni. Lagi pulak, dua-dua masih lagi single. Tapi firasat aku mengatakan, samada lagu ni marketing atau luahan. Kebiasaan pasangan bercinta ni suka buat luahan menerusi lagu. Kalau betul, cuma doa baik2 sahaja.

Kredit : Facebook Dia Semanis Honey

Satukan Rasa

 Siti Nordiana & Khai Bahar

Komposer: Dinda &  Kanda | Lirik: Iman Imran

Lamaku simpan perasaan ini
Tanpa terduga rasa cinta hadir
Puas menafi bisikan di hati
Namun tak terdaya
Untuk menghalang rindu
Aku pendam rasa
Dan menjadi teman
Engkau ingin ku miliki
Namun aku tidak mampu
Untuk memiliki cinta
Insan semulia sepertimu
Dikaulah bidadari
Temani tiap mimpi
Diriku diselubung rindu
Rasa penuh prasangka
Dia penguat jiwa
Kita pinta takdirnya
Pergilah sepi
Bulan bisik padanya
Benar ku cinta dia
Kau hidupkanlah rasa ini
Dikaulah bidadari
Temani tiap mimpi
Sungguh aku rindu
Cinta penuh prasangka
Kuatkanlah hatiku
Agar ikatan ini terjalin
Bulan bisik padanya
Benar ku cinta dia
Satukanlah
Satukan rasa

Puas Hati Dengan Safi Balqis OxyWhite Hydrating Lotion 2 Dalam 1

Hai korang, harini aku cuma nak share je, tentang satu produk keluaran jenama popular Safi, Aku sebenarnya dari zaman sekolah lagi, dah consume produk Safi Balqis ni, sebab sesuai dengan kulit aku. Cuma lately ni, disebabkan perubahan hormon, aku terpaksa beralih kepada produk lain. Cuma bila dapat tau, Safi ada keluarkan produk terbaru, terdetilk dalam hati nak jugak mencuba.

Safi Balqis OxyWhite Hydrating Lotion 2 Dalam 1

Kaum wanita, kalau tak berhabis kerana tatarias memang tak sah, penjagaan dari hujung rambut sehingga kaki, sangat dititikberatkan. Maklumlah Wanita Asia mempunyai kulit yang paling menawan sekali. Penjagaan rutin itu sangat wajib, biarlah habis beribu. Tapi buat apa nak berhabis sampai beribu kalau nak tampak cantik, gebu dan mulus.

Safi Balqis OxyWhite Hydrating Lotion 2 Dalam 1 hasil dari gabungan formulasi  2 in 1 iaitu penyegar dan pelembap dalam satu langkah untuk penjagaan kulit yang ringkas namun memberikan kesan lembapan yang optimum, nampak tak menjimatkan dan mudah dibawa kemana pun. Waktu Cikza pergi bercuti baru-baru ni, memang wajib bawa sebab jimat ruang dalam beg.

Kelebihan Safi Balqis OxyWhite Hydrating Lotion 2 Dalam 1

  • Ramai yang kurang yakin, sebab kemampuan Safi Balqis OxyWhite Losyen Pencerah Menghidrat bertindak :
  • Memberikan 2x penghidratan dan kesegaran dengan satu penggunaan.
  • Meningkatkan rintangan perlindungan kulit untuk mengunci lembapan secara mendalam dan optimum sepanjang hari dengan 5 jenis Hyaluronic Acid
    • Macro Hyaluronic Acid
    • Nano Hyaluronic Acid
    • Bio-Hyaluronate
    • Oligo-Hyaluronic Acid
    • Super Nano Hyaluronic Acid
  • Mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit
  • Mencegah kulit menjadi gelap akibat radiasi infrared (IR) dengan pelindung IR.OXYWHITE = NANO OXYGEN + NANO BIOWHITE

Nano Oxygen membebaskan oksigen tambahan ke dalam epidermis kulit agar segar, bermaya dan berseri manakala Nano BioWhite memperlahankan kesan pembentukan pigmentasi untuk tona kulit sekata dan cerah sempurna.

Nampak tak? Kelebihan Safi Balqis Oxywhite Hydrating Lotion 2 Dalam 1 ni? Sememangnya Safi sedang cuba mempergiatkan dan membantu menyelesaikan permasalahan kulit wanita Asia. Bila dengar ada yang pakai produk mahal-mahal tapi kulit muka terbakar, itu yang kita nak elakkan, Dengan produk Safi Balqis OxyWhite Hydrating Lotion 2 Dalam 1, semua pilihan ditangan anda?

Pengalaman 7 hari Bersama Safi Balqis Oxywhite Hydrating Lotion 2 in 1 

Sejujurnya, kulit muka aku ni, memang sangat sensitif, kalau salah pakai produk, mula lah jerawat batu timbul. Waktu tu memang stress! rasa macam dah putus asa pun ada. Tapi baru-baru ni kulit muka aku breakout teruk tau! Jerawat 4 ketol tumbuh bawah bibir. Dengan kulit kusam berminyak lagi. Target aku cuma 7 hari sahaja. Alhamdulillah setelah penggunaan, nampak lah jugak, jerawat ni makin surut, lepastu kulit nampak segar, maklumlah jujur aku cakap, lepas kahwin, aku leka dengan penjagaan kulit wajah.

Bila nampak mulus sikit, terus aku konsisten jadi sahabat baik yang bawa kemana sahaja. Cara nak pakai pun mudah, cuba letak kat tapak tangan, lepastu dab-dab je dekat muka. Percaya atau tidak lotion ni pantas buat kerja tau. Tepuk dada tanya selera. Korang kalau nak jimat tapi nak cantik, rasanya jawapan dah ada.

Bagi korang yang terasa hendak mencuba produk SAFI BALQIS OXYWHITE – HYDRATING LOTION ini, dengan botol 100 ml sangat mudah untuk dibawa kemana-mana. Korang yang berminat nak cuba, bolehlah dapatkan SAFI BALQIS OXYWHITE – HYDRATING LOTION di semua pasaraya terkemuka di Malaysia dan juga farmasi-farmasi berdekatan anda.

Untuk maklumat lanjut mengenai jenama SAFI  boleh layari :

Facebook SAFIInstagram SAFI 

Asam Pedas Sedap Dan Padu Di Pasar Borong Melaka

Husband aku ler, tiba-tiba mengidam nak sangat pekena Asam Pedas. Tapi ramai yang suggest semua tempat yang aku dah pernah pergi, rasanya suam-suam kuku lah. Tapi dok cakap kat husband yang aku teringin nak makan Asam Pedas dekat Pasar Borong, Cheng Melaka. Kalau sedap, memang pack gila lah. Nak cari parking pun payah. Tapi kalau dah sebab teringin, memang gigihlah Usaha Tangga Kejayaan.

Masa baru sampai tu, alhamdulillah masih tak ramai lagi. Tapi duk dengar ramai yang dah booking tempat. Ada yang 10 orang, ada yang booking meja sampai 5 meja panjang. Fuh! kalau dah sedap, memang ramai lah yang datang sini. Duduk borak dengan pekerja kedai tu, rata-rata ramai pengunjung yang sanggup datang dari Kelantan, Pahang dan Utara semata-mata nak makan Asam Pedas je tau.

15 Minit Dari Plaza Tol Ayer Keroh, Melaka 

Mengambil masa 15 minit dari Plaza Tol Ayer Keroh, Dan 2 Jam dari Kuala Lumpur. Hanya perlu Google Maps sahaja “AsamPedasPasarBorong” rasa dah tak sabar nak pekena ni. aduh! Mujurlah perut dikosongkan terlebih dahulu adududu! KOrang dinasihatkan kalau nak JJCM Melaka ni, better kosongkan perut dulu.

 

Maps : Dari Plaza Tol Ayer Keroh

Pekena Asam Pedas seeloknya waktu malam, baru syok sebab feel dia tu lain macam, bukan apa biasa makan berat2 pun kita ambil waktu dinner itupun ada acara family gathering. Tapi waktu kami pekena asam pedas tu around 9.30 malam, haaa kena lah tu. memang sesuai lah dengan perut. Ikut jerlah tekak suamiku  ni. Giler apa laki bini ni menternak lemak waktu-waktu camtu.

Asam Pedas Gerai No 1 Matahari Cafe Menjadi Pilihan

Rata-rata ramai yang duk suggest salah satu kedai wajib dekat sini, sesuai dengan tekak dengan pedasnya tu. Weyh! aku dah cuba, memang sedap dan padu Asam Pedasnya tu. Sorry! aku memang cerewet bab Asam Pedas, sebab kalau di Kuala Lumpur, kebanyakkan yang aku jumpa semua jenis Cair je kuah rasa pun kelaut. Cuma Kalau nak cari Asam Pedas belah Nilai Boleh lah terjah D’Laila Mee Udang, situ Asam Pedas Telor Ikan Mayong memang fofular. Berbalik pada Asam Pedas Pasar Borong ni

Asam Pedas Gerai No 1 Matahari Cafe Menjadi Pilihan

Lokasi kedai ni, terletak betul-betul belakang Pasar Borong Batu Berendam tau, mulanya aku ikut maps yang diberi ingat, kedai tu dah pupus atau bertukar ke, rupanya belakang pasar je.

Alright! dihidangkan bersama, papedom, kobis goreng, telor masin tu wajib, tapi sambal belacan tu pedas dan padu, tak mustahil, laki aku minta nasi tambah 2 kali dengan sambal belacan tu sekali. Telor dadar dalam tu add-on je!

Aku tak sempat nak snap apa yang laki aku order, yang pasti dia punya menu mantop! Tapi dia punya menu mantop! Asam Pedas Ikan Jenahak Claypot, datang hidang memang berasap weyh! puas hati. Yang gambo atas ni, Aku punya menu lah! Asam Pedas Telur Ikan Tenggiri Claypot. Harga RM10 jer! Sorry lah korang gambo tak menarik, sebab pergi waktu malam.

Bila dapat kicap, gaul sekali dengan asam pedas ni, memang padu lah! bukan apa, kicap tu manis, asam pedas ni mantop pedas siap boleh hirup weyh! Kalau satu Claypot boleh habis, itu tandanya memang sedap dan wajib datang lagi. Tak Percaya?

Okeh! dah caya ke belum, licin  kan? Ini bukti tanda sedap!

Keseluruhan memang padu dan sedap, lokasi pun strategik, ikan dan telor ikan yang aku dan husband order pun memang fresh, sedap Kuah tu, memang padu rasanya semua rencah complete, Tapi weekend kena mai awal, sebab kalau lambat, memang penuh, Kalau penuh tandanya sedap. Jadi rancang masa perjalanan korang tau, sebab waktu aku pergi weekday, main terjah je!

Asam Pedas Matahari Corner

Belakang Pasar Borong Batu Berendam, Gerai No 1

Waktu Operasi :

Selasa – Sabtu – 7.00 Malam sehingga 5.00 Pagi

Ahad – Isnin – Tutup

Facebook Asam Pedas Matahari Corner 

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA BULAN RAMADHAN 2019 BAGI KUALA LUMPUR

Puasa Ramadan 1440H/2019 telah ditetapkan bermula 06 Mei 2018 (Isnin) bagi seluruh Malaysia. Pengumuman mengenai tarikh mula puasa telah pun dimaklumkan menerusi kaca tv oleh penyimpan mohor besar Raja-Raja, baru-baru ini. Untuk itu, cikza nak kongsikan jadual imsak dan jadual berbuka puasa untuk seluruh Malaysia, khususnya bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Cikza nak kongsikan  jadual imsak dan jadual berbuka puasa Ramadan 1439H untuk negeri Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebab Cikza bertugas adakala lewat untuk pulang ke rumah di kawasan Ampang, Kuala Lumpur. Jadi, perkongsian kali ini bukan sekadar untuk perkongsian tapi ianya panduan untuk semua.

Segala Informasi dan panduan jadual imsak serta jadual berbuka puasa ini diambil dari portal JAKIM dan portal rasmi Mufti. Malah menerusi portal JAKIM, anda boleh muat-turun secara percuma semua Jadual Imsak dan Jadual Berbuka Puasa Untuk Seluruh Malaysia untuk tahun 1439H/2019.

Lirik Lagu Jadikan Aku Yang Halal | Zulin Aziz & Iqa Nasra

Lagu yang dinanti-nanti, jika kita dengar bait-bait lirik tersebut, kita dapat terasa sehingga hati, sebab lirik ditulis berdasarkan pengalaman yang pernah dialami beliau. Aku Kagum dengan lagu beliau sebelum ni, memang menusuk sampai hati. Sekali aku dengar lagu baru beliau ni, memang sampai getar hati. Lirik yang sangat ikhlas dan mendalam maksudnya.

Sumber : Page Facebook Zulin Aziz

 

Jadikan Aku Yang Halal

( Zulin Aziz & Iqa Nasra )

Komposer: Zulin Aziz | Lirik: Zulin Aziz

Apa kau sedari apa kau mengerti

Sebab ku disini kau minta menanti

Apa pun terjadi walau tersakiti

Ya Allah sabarkanlah hati

 

Ku tak berhenti tak pernah berlari

Ku tetap disini cuba memahami

Apa pun terjadi kau dalam doaku

Ya Allah tunjuk kepadaku

Permudahkanlah jika dia milikku

Kau satukanlah sehingga jannahmu

Perkenankanlah segala doaku

Ya Allah ya tuhanku

Resipi Nasi Lemak Sambal Sotong Kering Sedap Dan Padu

Sebut sahaja nasi lemak, mesti teringat sambal. Tapi kebanykkan sambal dah lali dengan perut. Cuma baru-baru ni, si suami teringin nak jamah nasi lemak dengan sambal sotong kering. Maka Puan Isteri ni gigih lah panjat pasaraya semata-mata nak dapatkan dan penuhi keiinginan suami. Tapi ramai yang kata, leceh kalau nak buat sambal sotong kering ni. Kena rendam seharian, betul ke?

Sebenarnya nak buat sambal sotong kering mudah, tapi untuk lembutkan sambal agak leceh dan sensitif. Ramai yang salah cara nak lembutkan sotong ni. Mujur lah ada yang pengalaman banyak membant puan isteri nak setup sotong betul-betul lembut. Nak lembut kan sotong kering ni amat mudah, cuma perlu air dan ubat sotong, biasanya terdapat di pasaraya yang berdekatan dengan barangan kering seperti ikan bilis, sotong kering. Rendam 7-8 jam lepastu bilas, buang lendiran dan bersihkan sotong.

Petua abah, kalau nak dapatkan sotong tu lembut, kena rendam dulu dengan air panas atau masak selama 10 minit bagi lembutkan sotong tu. Memang proses ni agak leceh, bila korang telebih masa rendam sotong dengan ubatnya tu, maka sotong akan jadi berabu kepada ubat tersebut. Jadi dengarlah kata ai bagi yang newbie nak masak sambal sotong kering ni. Let’s cooking.

Nasi Lemak Sambal Sotong Kering 

Bahan – Bahan 

  • 5 pot beras
  • 2 cawan air
  • 1 kotak santan kara
  • Halia 1 Inchi ( Diketuk )
  • Garam
  • Daun Pandan

Add On : 

  • Telor Rebus
  • Timun
  • Kacang Tanah
  • Ikan bilis Ranggup

Cara Penyediaan : 

  • Cuci beras terlebih dahulu sehingga bersih, dan masukkan semua bahan-bahan  seperti 2 cawan air ( sukatan ikut suka masing2), santan, halia garam dan daun pandan.
  • Terus masak atas rice cooker, dan jika nak sentiasa bau sedap, ambil tuala basah, tutup atas tudung periuk rice cooker tersebut.
  • Setelah Masak Hidang bersama sampingan yang ada.

Sambal Sotong Kering Sedap Dan Padu

Bahan-Bahan ( ** Dikisar )

  • 6 keping sotong kering ( Direndam dengan ubat sotong  ) 
  • Cili kering**
  • Bawang Besar **
  • Bawang Putih **
  • Air Asam Jawa
  • Gula
  • Garam
  • Gula Melaka (Ikut Suka)

Cara Penyediaan 

  • Setelah sotong telah direndam semalaman, cuci bersih buang lendir serta tulang-tulang sotong yang tajam tu. Potong ikut suka samada nak secara kecil atau jejari. Rendam dengan air panas.
  • Tumis cili kisar sehingga garing, masukkan bahan kisar seperti bawang besar, bawang putih
  • Masukkan garam, gula dan gula melaka sedikit
  • Gaul rata, dan masukkan air asam jawa. Biarkan reneh.
  • Masukkan sotong biarkan seketika. sehingga masak.

Tips : 

  • Nak bagi sambal tahan lama dan cantik, seeloknya masak sambal selama 3-4 jam dalam api yang kecil.

Diari TTC 01/2019 : Permulaan Makan Clomid Untuk Rancang Kehamilan

Alhamdulillah, Cikza dan suami tidak pernah berputus asa, untuk merancang punya zuriat seterusnya. Terkadang jauh di sudut hati, selalu bertanya dalam diri, kenapa lah orang yang tak nak zuriat buang merata-rata. Bagi lah dekat kita yang kepingin ada zuriat sendiri. Sedang Cikza menulis ni, sebenarnya baru sahaja selesai “trigger shot” Ovidrel. Sebenarnya setahun selepas TTC, Cikza masih meneruskan rawatan di HUKM. Cuma Kalini berlainan pusat, di Pusat Perubatan MAC HUKM.

5 Mac 2019 – On Clomiffen Untuk 5 Hari

Sumber : Google

Dibekalkan ubat clomiffen untuk di makan selama 5 hari, Yang pasti Clomiffen ni sebenarnya membantu untuk mematangkan telor yang ada dalam ovari kita. jugak. Disamping itu, waktu makan tu, perlu disiplin, tak boleh kurang atau lebih dari 30 minit yang ditetapkan. Tapi Cikza pilih waktu malam jam 9 untuk mulakan rutin selama 5 hari selepas makan.

Kesan selepas makan, Cikza berasa cepat mengantuk dari sebelumnya tau. Lepastu dalam frasa on clomid tu. Dalam frasa clomid, seeloknya amalkan pemakanan sunnah dan yang berkhasiat. Sebaikknya amalkan susu kambing Lazz memang terbaik. Bukan apa ramai yang tanya macamana nak mematangkan telor, sepanjang frasa tu, aku amalkan jus avocado je. sedap woo!

Kos Rawatan Di MAC, HUKM

  • Jumpa Doktor – RM 20.00 
  • Ubat Clomiffen – RM 12.00 

14 Mac 2019 – TVS Ovari ( Untuk Mencari Telor Yang Dah Matang ) 

Waktu tu ditemani husband, puas aku pujuk. Sebenarnya husband, takut jumpa doctor, maklumlah badan besar, takut kena tiaw pasal berat badan, dan pengamal setia rokok. Haritu memang ramai orang, mana taknya setiap kali aku pergi checkup, mesti sorang. Tengok yang lain semua datang dengan pasangan.

Alhamdulillah bila dah buat TVS ni, maka jumpa lah telor yang dah matang sebelah Kanan ( Bahagian ovari tiada tiub ) sebanyak 3 telor yang gemok-gemok katanya hahahaha! tapi sayang tiub dah pecah masa Kandungan Luar Rahim. Di sebelah Kiri ada 1 Telor Matang dan 1 Yang hampir matang. Jadi target adalah pada tarikh 16 -17 Mac 2019 telor tersebut dah matang. Jadi nurse akan bekalkan ubat Ovidrell untuk pecahkan telor tersebut.

Kos Rawatan Di MAC, HUKM 

  • Tvs Ovari – RM 50.00
  • Ovidrel 250mcg / 0.5ml – RM 87.45

16 Mac 2019 – Cucuk Ovidrel ( Untuk Pecahkan Telor ) 

Part ni, korang kena baca baik-baik, ini based pada pengalaman aku sendiri. Cucuk di perut ni sebagai contoh Cikza memilih 16/3 sebagai untuk memulakan ovidrel pada jam 10 pagi, maka dengan jayanya wajib bersama suami pada keesokkan harinya jam 10 malam. Waktu sehari selepas cucuk tu takkan rasa apa-apa, cuma selang 36 jam tu, kesan ubat mula bertindak seperti :-

  • Senak Perut Yang Teramat
  • Muntah
  • Sakit Kepala
  • PMS ( hari subur )
  • Makan tak lalu.
  • Ngantuk

Kalau di tempat omputeh dorang gelarkan “trigger shot” dan jangan terkejut tiba-tiba buat UPT boleh naik double line tau. Kesan dari ubat tu sebenarnya. Masa awal-awal terkejut jugak, tapi selepas 10 hari dari trigger shot tu baru boleh nampak samada bacaan darah beta HCg naik atau tidak.

Untuk memastikan ketepatan HPT anda mengikuti pukulan pemicu hCG, 
perhatikan garis panduan berikut: tunggu sekurang-kurangnya 14 hari 
selepas suntikan 10,000 IU, 10 hari selepas suntikan 5,000 IU, atau 
7 hari selepas suntikan 2,500 IU

25 Mac 2019 – Ambil Darah Beta HCG di MAC HUKM

Pagi ni dah gegas terus nak jadi orang pertama tau. Takut ramai orang, Bila nama di panggil dan tunjukkan surat rujukan, terus buat pembayaran di kaunter. Tujuan untuk mengambil darah kalini adalah untuk melihat persenyawaan berlaku atau tidak. Macam Cikza katakan, kalau didapati UPT double line, better kena tunggu 14 hari untuk confirmkan semula. Sebenarnya apa yang kita buat ni adalah usaha sama, selebih kita kena banyak serah pada allah, kerana dia maha mengetahui.

 

 

Kos Rawatan Di MAC HUKM

  • Ambil Darah  Beta HCG – RM 13.00

Setakat ini perkongsian Cikza berdebar sebenarnya nak tunggu 16 April 2019 untuk bertemu dengan Dr Faizal ( Anak Didik Prof Hashim ). Nanti Cikza kongsi lagi, samada ianya jadi atau tidak progress ni. Tunggu next #DiariTTC seterusnya tau. Tapi kalau korang dalam perancangan seeloknya better makan folic acid 3 bulan sebelum nak merancang tu lagi baik.

– TUNGGU NEXT ENTRY SETERUSNYA TAU! –

10 Sebab Kenapa Join Cuckoo Terbaik Dan Sangat Menyeronokkan

Alhamdulillah, diperkenalkan oleh YB Shehan, merupakan sahabat blogger ommi, Pada awal rasa macam tak berapa best sangat. Macam tak yakin pun ada. Tapi YB Shehan dan Team banyak membantu. Walaupun ommi jarang ada sale, namun bila ada sale tu, dia punya syukur tak terkata. Nak-nak sekarang, dengan keadaan yang bakal bertambah ahli keluarga. ( Doakan baik2 jika ada alhamdulillah ) wajib cari satu pendapatan sampingan.

Kenapa Ommi Join Cuckoo? 

 

Wah! banyak aspek ommi berkenan dengan Cukcoo ni. Sebelum ni, ada yang promo pasal penapis air tapi buat pekakkan telinga sahaja. Lagi pulak waktu tu tak berminat sangat. Bila dah berkahwin ni, baru tahu apa kepentingan air bersih dalam kehidupan, nanti ommi cerita. Cuma ommi banyak buat secara online, kalau nak edar flyers tu, segan ya rabbi. Tapi cuba jugak mana tahu rezeki.

Yeay! Ommi Jadi Ejen Penapis Air Cukcoo 

Alhamdulillah, berkat penerangan menarik, dan konsisten, baru ommi faham kenapa pentingnya penapis air di rumah. Kenapa Ommi berkehendak sangat nak join Cukcoo?

  1. Nak Tambah Pendapatan
  2. Nak Beri Keselesaan Pada Hidup 
  3. Nak Penuhkan Tabung Umrah
  4. Nak Penuhkan Tabung SImpanan Semula 
  5. Nak beri Kesenangan Pada Famili ( Mungkin Sekarang Belum Berkemampuan, sebab Bilis kerdil lagi, siapa yang nampak ) 
  6. Nak Bantu Suami Luaskan Pendapatan 
  7. Nak Beli Apa Yang Diidamkan? 
  8. Nak Beritahu Cuckoo Adalah Yang Termurah
  9. Nak Shoppingg
  10. Nak Berjaya, biar orang nampak apa yang ommi buat. ( Almaklumlah selalu di perkecilkan ) 

Itulah, sebab-sebab utama ommi join Team Cuckoo, selain mengubah nasib famili, sambil-sambil tu nak berkongsi wajibnya penggunaan air bersih dalam kehidupan seharian. Lagi pulak, Tiada Yuran Diperlukan untuk menjadi Agen Cuckoo pun.

Permulaan Dengan Satu Customer Dalam Satu Minggu 

Baru minggu pertama dah dapat satu customer, itu namanya rezeki. Katanya puas hati, memang terbaik, biasanya ramai yang kata suruh berkongsi dengan saudara-mara, tapi senyap je! hahahaha! Maklumlah kita ni,, mana pandai marketing. Cuma buat secara online sahaja. Lagi pulak memang target kita tinggi, tapi bukan apa, saingan ramai itu tak mematahkan semangat. Apa kata korang roger Ommi bila nak pasang penapis air, murah sangat semuanya bawah RM100. –

Instagram Cuckoo  By Cikza 

 

Rancang Kehamilan Selepas Keguguran Dengan D’ Folia Dan Sedu Arrow

Korang masih ingat lagi tak Cikza pernah alami Pengalaman Mengandung Luar Rahim? Kalau masih ingat, bila di kira-kira dah hampir setahun rupanya. Tapi kalau korang nak tahu, Cikza ni jarang nak consume sebarang jamu sebab penyakit SLE yang Cikza hadapi. Namun dalam diam Cikza cuba amalkan secara diam-diam tanpa pengetahuan doctor! ( Kalau doctor tau, memang kantoi lah! ) 

Baca : Pengalaman Kandungan Luar Rahim Yang Mengerikan

5 Bulan Tidak Datang Haid Selepas Mengandung Luar Rahim

8 Febuari 2018 adalah tarikh Cikza kena EP ( Ectopic Pregnancy ), 3 bulan selepas tu period datang on time seperti biasa, ingatkan dah normal back. Jika dulu, nak sampai ke period seterusnya kena tunggu 46 hari tau. Lamanya tapi ramai je yang alami seperti Cikza. Selepas 3 bulan period datang teratur, masuk bulan ke-4 terus period tak datang, bila masuk 2 bulan je, siapa tak cemas. Mulalah terfikir nak buat UPT

Kawan-Kawan Support EP Group Jadi Pemberi Semangat Dan Tips Nasihat

Masuk bulan ke 2, terus buat UPT, tapi Cikza tetap chill dan positif, ( Bukan UPT yang positif ) bila semuanya negatif, termasuk bulan-bulan seterusnya, ia berlarutan selama 5 bulan. Siapa tak sedih, ada ketika Cikza menangis juga. Tapi banyak bersabar, suami dan famili serta rakan-rakan yang banyak memberi nasihat dan galakkan. Dalam masa 5 bulan, Cikza chill dengan bantuan suami tersayang, hari=hari sepanjang masa Cikza tergelak sakan. Tiada satu pun asyik berfikiran negatif.

D’ Folia Dan Sedu Arrow Memang Jamu Terbaik Dan Puas Hati Keluaran Sendayu Tinggi

Lama tak datang period hati mula risau, lepastu ada yang syorkan, D’Folia Dan Sedu Arrow, tapi sebelum tu memang Cikza tak yakin langsung dengan produk ni. Namun 3 hari Cikza study dekat google tentang D’Folia dan Sedu Arrow adakah bersesuaian dengan Cikza. Jadi bila doktor SLE dah bagi greenlight kena stop ubat, siapa tak seronok. Terus consume D’Folia Dan Sedu Arrow itupun pertengahan bulan 11 (November)

Har[ yang ditunggu telah tiba, masa tu nak nangis bila sebulan consume D Folia dan Sedu Arrow memang period keluar, walau tak banyak, namun Cikza tetap puas hati. Masa tu, segugut pun tak rasa, tapi mual macam orang mengandung tu ada. Cuma waktu OPK positif tu selang beberapa hari dapat False Line UPT cuma redha je. Teruskan jugak consume sampai harini.

Bulan Kedua Period Terkejut Dengan Teramat Sangat Tapi Itulah Buktinya

Masuk bulan kedua period memang terkejut yang amat, period datang on time, tak miss. Tapi hari pertama je, keluar spot blood tau. Waktu tu terfikir eh! mengandungkah aku. Rupanya, esok tu, dibilasnya dalam rahim, keluar Black Blood mula risau, tapi syukur bila ke klinik, doctor terkejut. Jangan panik bila keluar darah hitam, kalau korang nak tahu itu adalah darah kotor lama yang tersimpan dalam rahim kita. ( Rujuk Gambar )

5 bulan tak keluar period, tapi bulan pertama tak berapa ummph! masuk bulan kedua berterusan keluar selama 6-7 hari seperti biasa. Bila lama tak period, banyak darah lama akan terkumpul dalam rahim. Tapi Cikza teramat puas hati dengan produk ni, melancarkan darah haid tau rupanya. Masa awal-awal memang akan rasa lesu, lama-lama makin cergas dan cergas. Cuma kena banyak amalkan air putih, Rutin Cikza setiap hari sebelah pagi 1 liter dan sebelah petang 1 liter.

Kebaikkan D Folia Dan Sedu Arrow 

Ramai yang tidak tahu kebaikkan, kalau korang nak tahu, CIkza amalkan kedua produk tersebut setelah disyorkan untuk membaiki dalaman dan reproduktif kesuburan Cikza. Alhamdulillah baru-baru ni, result teramat baik, jika di bandingkan dengan rawatan yang lepas. Tapi meh Cikza nak kongsi.

Kelebihan D’ Folia Untuk Rancang Kehamilan Dari Dalaman 

  • Merapatkan otot dan tisu dalaman rahim dan sistemnya
  • Menyuburkan, menyihatkan rahim dan mengatasi masalah keputihan
  • Menguatkan kembali cengkaman otot-otot rahim selepas bersalin
  • Mengurangkan sengal dan merapatkan tulang punggung selepas proses mengandung dan bersalin
  • Meransang hormon seks wanita dan mengurangkan lendir berbau, kotoran dalam rahim
  • Menyembuhkan luka dalaman selepas bersalin, keguguran atau selepas pembedahan
  • Menaikkan seri wajah dari dalaman

 

 

**Pengambilan Hendaklah Konsisten Untuk Mendapat Kesan Yang Lebih Baik 

Kelebihan Sedu Arrow Untuk Dalaman Wanita

  • Melambatkan proses menopaus yang dialami oleh setiap wanita.
  • Mencuci untuk mengelakkan salur fallopian tersumbat akibat ovum yang mati.
  • Meransangkan hormon dan mengaktifkan ovum (telur) untuk menyuburkan dan mencantikkan kulit.
  • Menyuburkan ovari, menyihatkan rahim dan mencantikkan kulit.
  • Mempercepatkan proses pelangsingan.
  • Melancarkan perjalanan darah.
  • Mengatasi masalah tombong atau rahim terkeluar, lemah dan kencing tidak lawas.
  • Menambah keinginan seks dan hormon wanita.
  • Membantu masalah wanita yang mengalami pusingan haid yang tidak teratur.
  • Menstabilkan hormon estrogen

**Pengambilan Hendaklah Konsisten Untuk Mendapat Kesan Yang Lebih Baik

Siapakah Yang Digalakkan Mengambil Produk Ini?

 

  • Wanita yang sering keguguran
  • Wanita yang bersalin secara pembedahan
  • Wanita yang sering beranak dan mengalami masalah perut buncit
  • Wanita yang memiliki rahim yang tidak subur atau kuat
  • Wanita yang mengalami masalah keputihan
  • Wanita selepas bersalin ataupun keguguran kurang dari 2 bulan
  • Wanita yang inginkan anak
  • Wanita yang mengalami masalah seksual
  • Wanita yang mengalami haid tidak teratur

** Cara Pengambilan : 2 biji ( 30 Minit Sebelum Makan ) Pagi / Petang

Jadi tak salah mencuba, ini adalah botol kedua tau setelah Cikza consume, sebab dalam botol ada 60 biji, harga ada yang lain-lain, cuma haritu Cikza beli dekat Shopee ! Murah Gila! tahan untuk sebulan, Cikza amalkan 2 kali sehari. Dan pengalaman ini adalah hasil dari apa yang CIkza rasa, dan review ni jujur dan telus. Memang sangat digalakkan untuk mereka yang baru keguguran.

Jom Beli D’Folia Dan Sedu Arrow Murah Gila

DISINI

Resipi Puding Roti Kukus Berkuah Kastard Sedap Dan Cepat

Assalammualaikum Semua! Harini perkongsian kita, tiba-tiba teringat ada puding roti kastard versi kukus mudah dan cepat, Senang cerita campak-campak sahaja. Lagi pulak, resipi ni sesuai dihidangkan buat tetamu yang datang menjamah. Cikza punya style mudah je, barang tak berapa nak cukup pun boleh je buat hahah! Jom baca sampai habis perkongsian kita ni.

Resipi Puding Roti Kukus Berkuah Kastard

Bahan A

  • 15 keping roti putih ( carik-carik sampai halus )
  • Kismis Hitam / Buah ceri Campuran

Bahan B ( Guna Blender Je )

  • 2 sudu marjerin ( dicairkan )
  • 1 tin susu cair
  • 2 biji telor
  • 1 sk vanila
  • Gula ( ikut suka )

Bahan C ( Kuah Kastard )

  • 3 sudu besar tepung kastard
  • Gula ( ikut suka )
  • 1 tin susu cair
  • Air ( jika perlu )

Cara Penyediaan

  • Panaskan pengukus dan biarkan, sambil-sambil nak tunggu didih, Roti putih dicarik sehingga halus atau ikut suka nak carik besar mana pun, lepastu terus letak bahan yang di blender tadi, taburkan kismis hitam dan buah campuran kering. Bila pengukus dah mendidih, terus letak dan biarkan selama 45 minit – 60 minit.
  • Penyediaan kuah mudah je, satukan bahan C lepastu panaskan atas api yang perlahan, sehingga sedang-sedang likat.
  • Bila roti dah masak, curahkan kuah kastard atas puding roti tu, memang mabeles, jika makan dalam keadaan panas-panas atau ada yang suka makan dalam keadaan sejuk. Selamat Mencuba