Rupanya ini 5 Kelebihan Kurma Ajwa Yang Di Kenali Sebagai Kurma Nabi | Buah Kurma dah sinonim di Bulan Ramadhan. Asal Masuk je bulan Ramadhan, berpusu-pusu orang mencari buah kurma untuk di jamah ketika berbuka puasa. Tapi pada amalan Cikza sendiri, Buah kurma tidak memfokuskan pada bulan ramadhan, tetapi bulan-bulan biasa tetap Cikza makan seperti biasa.

Ramai yang berkira-kira untuk membeli buah kurma Ajwa kerana harganya yang mahal, dan sebab itulah Kurma tersebut di panggil Kurma Nabi. Tapi berbaloi sangat kalau buat stok simpanan, kerana Kurma Ajwa ni tahan lama berbanding kurma-kurma yang lain. Dan sebab itulah dengan harganya yang mahal, tapi manfaat dan khasiatnya sangat berbaloi.

Rupanya ini 5 Kelebihan Kurma Ajwa Yang Di Kenali Sebagai Kurma Nabi

#1 – Disebut Dalam Hadis / Penawar Sihir

Rupanya terdapat pelbagai jenis kurma yang berada di pasaran dalam mahupun luar negara. Namun kurma Ajwa yang selalu disebut-sebut dan begitu uniknya tersebut didalam satu hadis. Namun ada juga dikatakan dapat membantu untuk mengusir racun serta penawar sihir yang ada di dalam badan kita. (wallahualam)

Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma ‘Ajwah, tiada racun atau sihir dapat memudharatkannya pada hari itu.
[Sahih al-Bukhari, Kitab at-Thibb, Bab Syurb al-Sum…, hadis no: 5779]

#2 – Mempunyai Ciri – Ciri Yang Unik 

Kalau korang nak tahu, kenapa kurma Ajwa ni Cikza kata sangat unik, sebab Kurma ni tahan lama berbanding kurma lain yang ada di pasaran. Tarikan utama yang membuatkan ianya sangat unik adalah :-

  • Ciri buah yang agak gelap
  • Saiz agak kecil
  • Isi tak tebal
  • Rasa Tidak terlalu manis
  • Tekstur buah tak berapa kering
  • Tahan Lama

#3 – Sumber Anti Oksidan Melindungi Dari Sebarang Jangkitan 

Hasil kajian daripada King Saud University, kandungan buah kurma ajwa mengandungi flavonoid glycosides sumber yang membekal antioksidan kepada tubuh supaya kekal lebih bertenaga sepanjang hari. Lagi pulak Kurma rata-rata ramai yang menggalakkan untuk memakan sekurangnya 2 biji kurma untuk tenaga sepanjang hari.

Selain itu juga, Antioksidan ini dapat membantu melindungi tubuh kita daripada jangkitan serta meningkatkan kesihatan jantung. Dengan kandungan Zat Magnesium itu sudah cukup diklafikasikan sebagai penawar anti radang yang setanding dengan ubat-ubatan seperti aspirin dan ibu profien.

#4 – Merancang Kehamilan / Ibu Hamil 

Kurma juga sinonim dengan ibu hamil dan juga mereka yang merancang kehamilan. Seperti Cikza sendiri yang kini sedang merancang kehamilan, Cikza mengamalkan 7 biji kurma ajwa setiap hari, samada di makan begitu sahaja atau pun kisar bersama susu. Kadang-kadang tu, Cikza dah anggap ianya seperti kekudap kalau tengah lapar. Kajian menunjukkan ia mengandungi kolesterol, rutin, karotenoids meningkatkan paras hormon gonadotropin yang meningkatkan kesuburan wanita.

#5 – Melancarkan Penghadaman

Bulan Puasa ni, selalunya kita kurang untuk minum air, dan sebab itulah punca utama sembelit sering terjadi di bulan puasa asbab kita kekurangan minum air. Jadi ada yang makan ubat tapi masih lagi tidak berapa nak jalan, Namun dengan pengambilan buah kurma inilah penawar untuk mereka yang sembelit dan melancarkan Penghadaman perut di bulan puasa ni. Tak percaya Cubalah.

Kurma Ajwa Rihura Herbs Gred VIP Dari Madinah Pilihan Cikza

Sejujurnya Cikza telah amalkan pemakanan Kurma Ajwa since Awal perkahwinan, dan teruskan dari waktu keguguran sehingga sekarang masih lagi amalkan pemakanan Kurma Ajwa untuk Rancang Kehamilan. 

Kebanyakkan Kurma Ajwa di pasaran sekarang ada yang mahal dan murah, jika yang murah sekalipun, kita masih was-was terfikir adakah stok lama atau stok baru. Meh Cikza nak syorkan dan sebab dah menjadi testimoni diri sendiri. Antara Salah satu sebab kenapa Cikza memilih Kurma Rihura Herbs Enterprise yang pasti gred VIP ni :-

  • Kurma Ajwa Asli Madinah original dari tanah Madinah Al-Munawwarah
  • Harga berpatutan dan sangat mampu milik sehingga semua mampu merasa.
  • Gred Premium VIP pun dah berbaloi.
  • Buah segar dan terbaru (handpickup dari ladang pada awal tahun 2020).
  • Kurma tidak diperam lama-lama.
  • Kualiti premium, dijamin dan terbaik.
  • Saiz standard, sesuai untuk kanak-kanak, golongan tua dan muda.
  • Packaging yang sangat menarik dan Sesuai dijadikan gift set/hadiah.
  • Harga berbaloi sesuai utk tempahan bagi sedekah/doorgift dan sebagainya.
  • Trusted dan dipercayai.

Harga Kurma Ajwa Asli Madinah VIP Gred Premium Dari Rihura Herbs Enterprise Yang Mampu Milik 

Ramai yang mengeluh, harga kurma ajwa terlalu mahal di pasaran, tapi Cikza sangat berpuas hati dengan servis dan harga yang di pasarkan oleh Rihura Herbs Enterprise yang sangat berpatutan. Yang bagusnya setiap produk adalah stok yang terbaru dan bukan yang lama. Harga tak sama dengan yang ada tau. Walaupun VIP premium tapi berbaloi untuk dibeli.

  • [100g] Rm 15
  • [200g] Rm 28
  • [300g] Rm 40
  • [500g] Rm 60
  • [1kg] Rm 110

Untuk pembelian dan makluman lanjut boleh hubungi pihak Rihura Herbs Enterprise

Whatsapp Rihura Herbs | Facebook Rihura Herbs  

 882 total views,  5 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge