Pengalaman Keputihan Punca Masalah Sukar Merancang Kehamilan

Siapa yang tak pernah alami keputihan, semua pernah alami keputihan tetapi ada yang teruk dan melampau. Ramai yang mengeluh segala pelbagai cara telah dilakukan termasuk pelbagai petua telah dilakukan antaranya bertangas, makan jamu dan sebagainya. Tapi itu semua mengambil masa berminggu-minggu.

Adakah keputihan saya normal jika ia warna putih atau kuning? Kenapa keputihan saya berbau?

Apa Itu Keputihan ? Wajib Ambil Tahu

Keputihan adalah lendiran yang keluar dari vagina atau faraj wanita, memang ianya isu sensitif untuk dibincangkan tapi ia mampu membantu mereka yang menghadapi keputihan melampau. Keputihan yang normal, ianya tidak berbau nampak jernih atau putih. Namun, jika anda mengalami gejala seperti

  • Faraj Terasa gatal
  • Pengeluaran Lendir Berlebihan Dan Berbau
  • Keputihan yang berupa yogurt dan likat

Mungkin korang tengah alami Keputihan Teruk. Cikza pernah alami keputihan yang teruk, sampai malu nak bersama dengan suami, sebab keputihan jenis berbau hamis teruk. Gatal-Gatal tu jangan kata, memang setiap kali keputihan keluar, terasa gatal tu tak boleh dibendung dan dibawa bincang. Antara Penyebab Keputihan Boleh Terjadi :-

  • Jangkitan kulat
  • Sistem imun yang lemah
  • Masalah kebersihan
  • Kanser serviks atau kanser pangkal rahim
  • Pengambilan antibiotik atau steroid
  • Bakteria vaginosis, sejenis jangkitan bakteria yang biasanya berlaku pada wanita mengandung atau wanita yang mempunyai beberapa pasangan
  • Pil perancang keluarga
  • Klamidia atau gonorea (penyakit kelamin)
  • Diabetes
  • Sabun wangi, losyen atau mandian buih
  • Penyakit radang pelvik
  • Trikomoniasis, sejenis jangkitan parasit yang kebiasaanya disebabkan oleh seks tanpa perlindungan
  • Atrofi faraj, penipisan dan pengeringan dinding-dinding faraj sewaktu menopaus

(Sumber : The Asian Parent

Cara Atasi Keputihan Gatal Dan Melampau 

Cikza menggunakan Fluomizin, ianya digunakan untuk rawatan jangkitan faraj, yang disebabkan oleh bakteria (bacterial vaginosis), yis (jangkitan Candida) dan parasit (trichomoniasis). Ia juga digunakan untuk penyediaan keadaan aseptik sebelum pembedahan ginekologi atau kelahiran bayi.

  • Dos yang biasa digunakan ialah satu tablet setiap hari.
  • Tablet ini perlu dimasukkan jauh ke dalam faraj pada waktu malam sebelum tidur
  • Biasanya selama enam hari berturut-turut.

Selepas penggunaan tu, Cikza akan rasa keputihan terusan keluar, tapi Cikza meruang untuk kelurakan keputihan serta baki ubat yang ada dalam vaginal tu. Keputihan melampau ni adalah penyebab penghalang kehamilan berlaku, jadi jika ingin merancang kehamilan, pastikan vagina sentiasa dalam keadaan bersih. gunakan pencuci vagina yang bersesuaian

Bahan utama estrak daun sireh, Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU membekalkan perlindungan tanpa bakteria. Formulasi ini diperhebat dengan wangian semulajadi yang memberikan kesegaran berpanjangan.

 

Tak Puas Hati Dengan Hatten Hotel Melaka, Bandar Hilir

Dah puas pekena Asam Pedas, terus blur terfikir nak tidur mana pun tak tahu. Waktu dah hampir penghujung malam. 4 kali pusing tawaf dekat Dataran Pahlawan tu. Sambil tangan capai tengok Agoda. Cari punya Cari dapatlah Hotel Hatten Melaka, berhampiran Dataran Pahlawan. Nampak gah woo! Aku macam biasa teruja sakan, maklumlah claim hadiah Anniversary tempohari kan.

Hotel Hatten Melaka Bertaraf 4 Bintang di Jalan Merdeka, Bandar Hilir Melaka.

Wajib Baca : Datang Melaka Wajib Pekena Asam Pedas Sedap Dan Padu Di Pasar Borong Melaka

Terletak berhampiran kawasan yang paling strategik untuk aku yang suka  beli belah ni, memang padu habislah. Sementara ada masa bolehlah jalan-jalan kejap kawasan berhampiran, tapi sempat ke? Check-in pun pukul 11.30 Malam. Nak jalan kemana aku pun tak tahu. Debor pulak rasa masuk bilik ni. Tapi rupanya petugas Hatten Hotel di Kaunter dah upgrade dari 2 single bed kepada 1 queen bed. Nasiblah dorang paham kami ni laki bini. apa lagi masuk bilik lah.

Suasana bilik tu, tenang diam dan takda gangguan sebarang bunyi pun, tu yang aku suka menginap hotel ni. Privasi orang lain terjaga. Kenapa aku suka hotel ni, sebab katanya swimming pool tu best woo! Cuma kalau dah sampai tengah malam cenggini mana nak terjun swimming pool nya.

Studio Suite Tingkat 19 Hadap Kolam Renang, Kena Dengan Harganya

Siapa tak suka, dapat bilik tandas boleh main kejar-kejar, lepastu, tv sampai ada dua. Keluasan bilik boleh bawa bincang khususnya untuk laki bini kan. Satu lagi susun atur dalam bilik tu, menampakkan bilik tu nampak luas. Bila selak langsir, memang facing kolam renang, tapi gayat woo! Tinggi tu tingkat 19

Fasiliti Yang Sesuai Dan Setaraf Dengan Hotel 4 Bintang 

Wajib Baca : Pengalaman Menarik 3 hari 2 Malam Di Hatten Hotel, Melaka 

Kemudahan yang ada ni, memang sangat sesuai, 5 minit berjalan kaki ke shopping Mall, dan persekitaran hotel ni pun dah cuckup dengan adanya Infinity Pool , Gym untuk mereka yang suka workout, Spa untuk mereka yang nak manjakan diri, serta Salon untuk mereka yang nak berkehendakkan tatarias.

Sakan Teruja, Tapi Part Kebersihan ?

Keseluruhan, semuanya menepati citarasa aku, Sorry guys! aku bukan cerewet mana tapi part kebersihan dari segi penyediaan makanan memang aku utamakan. Dan aku tak suka simpan-simpan, terusterang itu lebih baik, nama pun aku review jujur, takkan nak kata sedap tapi sebenarnya tak sedap.

Makan kat tingkat 11 fuh! memang best lah kalau dapat duduk tepi tingkap, sambil makan and sambil nikmati keindahan Bandar Melaka. Cuma semua tempat yang kita pergi tu, tak semuanya sempurna. Ada yang bilik cantik, tapi dari segi lain Out! Keseluruhan Hatten Hotel memang best, puas hati dengan bilik dan persekitaran. Tapi satu sahaja, Kesegaran makanan.

Terkejut besar, rata-rata pengunjung hotel ni, semuanya pelancong asing yang dari pelosok dunia. Maklumlah dekat dengan 3 segi trangle memang jadi tumpuan. Apa yang buat aku terkejut, adalah kesegaran salad. Salad adalah makanan wajib bag mereka yang suka diet, even pelancong pun makan salad untuk sarapan pagi. Yang buat aku terkejut, bila ada part salad yang hampir layu dah bertukar warna masih lagi dihidang untuk para tetamu hotel. Macam aku kata, tak semua hotel perfect, tapi ini salah satu perkara paling utama yang wajib dititikberatkan.

Harap, next time kalau datang Melaka lagi, memang hotel ni jadi pilihan aku, cuma harapan aku agar perkara yang aku hadapi tidak berulang lagi. Imej korporat paling utama adalah kebersihan itu wajib jaga. Korang kalau nak menginap hotel ni, memang aku rekomenkan untuk mereka yang bercadang nak berbulan madu.

Hatten Hotel Website | Hatten Hotel Facebook | Hatten Hotel Instagram

Untuk Tempahan : +606 286 9696

Hatten Square,
Jalan Merdeka, Bandar Hilir,
75000 Melaka, Malaysia.

 

Lirik Lagu Satukan Rasa Khai Bahar Dan Siti Nordiana

Bikin gempak betul, penangan Khai Bahar dan Siti Nordiana ni. Netizen kalau boleh nak satukan sampai jinjang pelamin, mana taknya padan benor, aku tengok dorang berdua ni. Lagi pulak, dua-dua masih lagi single. Tapi firasat aku mengatakan, samada lagu ni marketing atau luahan. Kebiasaan pasangan bercinta ni suka buat luahan menerusi lagu. Kalau betul, cuma doa baik2 sahaja.

Kredit : Facebook Dia Semanis Honey

Satukan Rasa

 Siti Nordiana & Khai Bahar

Komposer: Dinda &  Kanda | Lirik: Iman Imran

Lamaku simpan perasaan ini
Tanpa terduga rasa cinta hadir
Puas menafi bisikan di hati
Namun tak terdaya
Untuk menghalang rindu
Aku pendam rasa
Dan menjadi teman
Engkau ingin ku miliki
Namun aku tidak mampu
Untuk memiliki cinta
Insan semulia sepertimu
Dikaulah bidadari
Temani tiap mimpi
Diriku diselubung rindu
Rasa penuh prasangka
Dia penguat jiwa
Kita pinta takdirnya
Pergilah sepi
Bulan bisik padanya
Benar ku cinta dia
Kau hidupkanlah rasa ini
Dikaulah bidadari
Temani tiap mimpi
Sungguh aku rindu
Cinta penuh prasangka
Kuatkanlah hatiku
Agar ikatan ini terjalin
Bulan bisik padanya
Benar ku cinta dia
Satukanlah
Satukan rasa

Puas Hati Dengan Safi Balqis OxyWhite Hydrating Lotion 2 Dalam 1

Hai korang, harini aku cuma nak share je, tentang satu produk keluaran jenama popular Safi, Aku sebenarnya dari zaman sekolah lagi, dah consume produk Safi Balqis ni, sebab sesuai dengan kulit aku. Cuma lately ni, disebabkan perubahan hormon, aku terpaksa beralih kepada produk lain. Cuma bila dapat tau, Safi ada keluarkan produk terbaru, terdetilk dalam hati nak jugak mencuba.

Safi Balqis OxyWhite Hydrating Lotion 2 Dalam 1

Kaum wanita, kalau tak berhabis kerana tatarias memang tak sah, penjagaan dari hujung rambut sehingga kaki, sangat dititikberatkan. Maklumlah Wanita Asia mempunyai kulit yang paling menawan sekali. Penjagaan rutin itu sangat wajib, biarlah habis beribu. Tapi buat apa nak berhabis sampai beribu kalau nak tampak cantik, gebu dan mulus.

Safi Balqis OxyWhite Hydrating Lotion 2 Dalam 1 hasil dari gabungan formulasi  2 in 1 iaitu penyegar dan pelembap dalam satu langkah untuk penjagaan kulit yang ringkas namun memberikan kesan lembapan yang optimum, nampak tak menjimatkan dan mudah dibawa kemana pun. Waktu Cikza pergi bercuti baru-baru ni, memang wajib bawa sebab jimat ruang dalam beg.

Kelebihan Safi Balqis OxyWhite Hydrating Lotion 2 Dalam 1

  • Ramai yang kurang yakin, sebab kemampuan Safi Balqis OxyWhite Losyen Pencerah Menghidrat bertindak :
  • Memberikan 2x penghidratan dan kesegaran dengan satu penggunaan.
  • Meningkatkan rintangan perlindungan kulit untuk mengunci lembapan secara mendalam dan optimum sepanjang hari dengan 5 jenis Hyaluronic Acid
    • Macro Hyaluronic Acid
    • Nano Hyaluronic Acid
    • Bio-Hyaluronate
    • Oligo-Hyaluronic Acid
    • Super Nano Hyaluronic Acid
  • Mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit
  • Mencegah kulit menjadi gelap akibat radiasi infrared (IR) dengan pelindung IR.OXYWHITE = NANO OXYGEN + NANO BIOWHITE

Nano Oxygen membebaskan oksigen tambahan ke dalam epidermis kulit agar segar, bermaya dan berseri manakala Nano BioWhite memperlahankan kesan pembentukan pigmentasi untuk tona kulit sekata dan cerah sempurna.

Nampak tak? Kelebihan Safi Balqis Oxywhite Hydrating Lotion 2 Dalam 1 ni? Sememangnya Safi sedang cuba mempergiatkan dan membantu menyelesaikan permasalahan kulit wanita Asia. Bila dengar ada yang pakai produk mahal-mahal tapi kulit muka terbakar, itu yang kita nak elakkan, Dengan produk Safi Balqis OxyWhite Hydrating Lotion 2 Dalam 1, semua pilihan ditangan anda?

Pengalaman 7 hari Bersama Safi Balqis Oxywhite Hydrating Lotion 2 in 1 

Sejujurnya, kulit muka aku ni, memang sangat sensitif, kalau salah pakai produk, mula lah jerawat batu timbul. Waktu tu memang stress! rasa macam dah putus asa pun ada. Tapi baru-baru ni kulit muka aku breakout teruk tau! Jerawat 4 ketol tumbuh bawah bibir. Dengan kulit kusam berminyak lagi. Target aku cuma 7 hari sahaja. Alhamdulillah setelah penggunaan, nampak lah jugak, jerawat ni makin surut, lepastu kulit nampak segar, maklumlah jujur aku cakap, lepas kahwin, aku leka dengan penjagaan kulit wajah.

Bila nampak mulus sikit, terus aku konsisten jadi sahabat baik yang bawa kemana sahaja. Cara nak pakai pun mudah, cuba letak kat tapak tangan, lepastu dab-dab je dekat muka. Percaya atau tidak lotion ni pantas buat kerja tau. Tepuk dada tanya selera. Korang kalau nak jimat tapi nak cantik, rasanya jawapan dah ada.

Bagi korang yang terasa hendak mencuba produk SAFI BALQIS OXYWHITE – HYDRATING LOTION ini, dengan botol 100 ml sangat mudah untuk dibawa kemana-mana. Korang yang berminat nak cuba, bolehlah dapatkan SAFI BALQIS OXYWHITE – HYDRATING LOTION di semua pasaraya terkemuka di Malaysia dan juga farmasi-farmasi berdekatan anda.

Untuk maklumat lanjut mengenai jenama SAFI  boleh layari :

Facebook SAFIInstagram SAFI