Balik Raya Tapi Tido Hotel, Kurang Ajar Ke ?

Published on :

Semua orang nak hapy ending bila hari raya nanti, macam Cikza sekeluarga mesti nak happy ending, and abadikan sebagai memori. Tapi Cikza sendiri masih belom berkahwin belom dapat rasa, nak pakaikan baju melayu and sedondon bersama suami tersayang lepat lepuk lepiu lah bagai.  Lagi pulak hari raya klah dapat kita […]

 1,325 total views

Raya Part 2

Published on :

Rentetan dari raya part 1, meh nak sambung suasana di pagi raya pulak. Memang meriah terutama pagi raya, tak menang tangan, Cikza #teamorangdapur hehehe. yang pasti Cikza punya kenangan raya tahun ni memang super duper meriah. 5 star. Tahun ni tema kami sekeluarga cacamarba sikit, cokelat dan hitam, tapi tengok […]

 1,424 total views

Raya Part 1

Published on :

Rasanya tak terlambat lagi nak kongsi riang ria raya ketika Cikza di muar. Tahun ni adalah turn Cikza beraya di kampung sebelah bonda Cikza di Bakri, Lagi pulak tahun ni memang tahun berkumpul 12 orang dari 13 orang adik beradik mama. Jadinya dah tentu meriah dan riuh rendah. Cikza guna […]

 786 total views

Serunding Kelapa Resepi Bonda

Published on :

Serunding kelapa pasti ramai yang tertanya-tanya, apa tu serunding kelapa, sebab tak pernah dengar, kebiasaan hanya dengar serunding daging dan serunding ayam atau serunding ikan. Tapi serunding daging ni adalah resepi dari mama dan menjadi kegemaran keluarga Cikza sendiri. Cara penyediaan mudah tapi beecinta sangat kalau part nak bagi kelapa […]

 7,179 total views

Sambal Kacang Pedas Menyengat

Published on :

Kuah kacang memang sinonim di makan bersama nasi impit. Tapi yang pasti kuah kacang adalah juadah paling popular di pagi raya, tiba-tiba mengidam nak makan kuah kacang pulak, tempohari Cikza sendiri dah kesempatan merasa kuah kacang tika raya pertama. Kuah kacang ni adalah kegemaran famili terutama mama dan adik. Kadang […]

 3,517 total views

Rendang Kerang Meletop

Published on :

Pertama kali cuba buat rendang kerang ni. Di musim perayaan ni stock ayam dan daging memang sentiasa habis. Bertabahlah kepada mereka yang nak buat open house tu. Rendang kerang ni secara kebetulan ternampak lebihan isi kerang dalam peti ais, jadi Cikza manfaatkan sebaik mungkin. Kebetulan barang-barang semua cukup tapi topup […]

 1,931 total views

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Published on :

Semua orang dah buat ucapan raya, cuma Cikza terlambat sedikit almaklum namapun #teamorangdapur jadinya banyak habiskan masa di dapur sepanjang hari. Penggunaan internet pun limited sahaja, jadinya itulah punca-punca Cikza lambat sedikit buat ucapan hari raya. Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin Mungkin ini pertama kali Cikza buat […]

 992 total views

4 Koleksi Sweetheart Anggun Yang Menjadi Pilihan

Published on :

Sweetheart seindah nama, bermaksud yang tersayang, sesuai benarlah dengan nama butik yang Cikza nak ketengahkan ni. Jika yang tersayang menjadi pilihan, maka koleksi yang di pilih sesuai dan mudah diingati sampai bila-bila. Butik Sweetheart jika diamati namanya memang mudah diingati dan comel sangat. Jadi tak mustahil jika lepasni menjadi whistlist […]

 925 total views

Pray For Medina

Published on :

Terkejut tatkala subuh hari di Malaysia,rasanya ketika itu umat islam disana sedang menunaikan solat terawih kalau ikut perkiraan dan penolakkan masa,  Cikza mendengar yang bumi madinah kini di bom buat pertama kali, berhampiran masjid nabawi. Subhanallah. 2-3 hari lepas Cikza sempat berkongsi dengan abah yang rindu sangat nak bertamu sekali […]

 695 total views

Ops Selamat 9/2016 :5 Kesalahan Yang Menyumbang Kepada Kemalangan

Published on :

Setiap kali perayaan boleh dikatakan setiap hari, kita akan mendengar kes-kes kemalangan yang melibatkan kenderaan ringan dan juga kenderaan berat. Tapi agak musykil, ramai golongan pemandu masih tiada kesedarandalam diri untuk berubah, adakah Ops Selamat Sampai Ke Kampung. atau Ops Selamat Sampai Ke ? yang mana satu pilihan korang.  1,119 total […]

 1,119 total views