Zakat Fitrah : Bolehkah Aku Sebagai Anak Perempuan?

Published on :

Zakat Fitrah 2016| Rasa-rasa pasti ramai yang masih belum menunaikan zakat fitrah. Alhamdulillah tahun adalah tahun ke-3 Cikza menunaikan zakat bagi pihak keluarga, walaupun pada hakikat Cikza masih ragu-ragu untuk melakukannya. Tapi abah Cikza, setiap tahun tak pernah miss nak bayar untuk Cikza sekali walaupun dah bekerja. Tapi rata-rata bila […]

 5,956 total views,  12 views today

Independence Day : Resurgence, Tak Sedap Langsung!

Published on :

Independence Day : Resurgence | Baru baca review tentang filem tersebut di blog Ben Ashaari. Rasanya pendapat dan komen kita macam hampir sama. Di sepanjang jalan MRR2, poster filem tersebut gah habis, dengan gambaran KLCC musnah. Rasa ingin tahu memang tergalak habis. Lagi pulak, cerita katanya berkaitan dunia akan datang. […]

 2,246 total views

Permohonan Bantuan Khas Kejatuhan Harga Getah ( BKKH 2016 )

Published on :

BKKH 2016 | Ramai yang masih tidak memahami tentang permohonan BKKH 2016, rata-rata yang membuat panggilan dan walk-in ke Pejabat Risda berdekatan masih tidak jelas tentang syarat-syarat BKKH 2016. Harini berduyun-duyun panggilan mengenai perihal BKKH telah masuk dan ada yang kebanyakkannya pekebun kecil yang masih tidak memahami syarat-syarat tersebut.  2,008 total […]

 2,008 total views

Sotong Masak Hitam Menyengat

Published on :

Sotong Masak Hitam | Bila nampak sotong, mula lah idea macam-macam resepi keluar, sotong masak butter, sotong goreng, sotong goreng tepung, sotong kangkung, sotong masak kunyit. aish! Terfikir jugak, lama tak buat menu “Sotong Masak Hitam” Idea dah datang, macam-macam lah fikir lagi. Sebenarnya sotong masak hitam ni, adalah resepi […]

 15,485 total views,  1 views today

5 Sebab Menariknya BS F’BRE Untuk Di Amalkan

Published on :

Kegemukkan Menjadi Penghalang | Rata-rata mereka ada yang mengamalkan pemakanan yang tidak seimbang, ada yang suka makan di prmis makanan ringan, ada yang suka mengamalkan makan disusuli air, ada yang suka amalkan pemakanan selepas tengah malam, rasanya seperti Cikza. Rasanya raya ni, ada tak yang ingin pakai kebaya seperti angan-angan […]

 853 total views

Menariknya Perbaharui Pasport Di UTC Keramat

Published on :

Pantas Dan Terbaik | Itulah yang Cikza terkedu, pertama kali perbaharui pasport antarabangsa di UTC Keramat. Pertama kali buat pasport di Imigresen Kajang, tapi seawal 7.30 pagi, memang beratur panjang, sampai ┬áluar premis kedai orang lain. Teringat entry Uncle Zuan, perbaharui pasport di UTC Keramat dengan cepat dan pantas. Baru-baru […]

 2,098 total views

Rendang Ayam Meletop

Published on :

Rendang Ayam Meletop | Lambat lagi nak raya, tapi harini cikza dah raya, rasanya rendang ayam ni bukan nak di hidangkan untuk hari raya je, tapi hari biasa jadikan lauk tambahan pun boleh. Lagi pulak simple dan mudah disediakan. Bila tekak terasa nak makan rendang, almaklum macam dah lama tak […]

 2,773 total views

Resepi Udang Telor Asin ( Salted Prawn )

Published on :

Udang Bersama Telor Asin | First time Cikza merasa makan udang telor asin setelah di perkenalkan oleh kawan Cikza sendiri, restoran tu terletak berdekatan dengan bangunan PTPTN, dan nama restoran tersebut adalah Restoran Stadium Negara, memang teruja almaklum pertama kali makan, rasanya tak cukup kalau satu hidangan. Tapi kalau dah […]

 3,197 total views

Resepi Keladi Masak Asam Rebus

Published on :

Keladi Masak Asam Rebus | Cikza baru pertama kali mencuba masak resepi ni, sebab ini kebiasaan jarang di masak bila kat rumah, selalu beli sahaja siap terus makan. tapi rupanya penyediaan tak lah begitu merumitkan. Yang pasti pada yang tak biasa memang sangat susah nak menyediakan. Keladi masak asam rebus […]

 9,037 total views

Ketam Masak Lemak Cili Padi Pedas Menyengat

Published on :

Ketam Masak Lemak | Untuk dari dapur Cikza kalini, harini nak jugak kongsi masakan simple khusus untuk mereka yang tercari-cari lauk simple untuk berbuka nanti. Rasanya Ketam ni sangat fresh, isi nampak banyak, harga alhamdulillah murah sebab beli terus dari jeti pasar muar. Nampak sedap tapi bulan puasa rasa pun […]

 13,596 total views