Panggil Saya Puan atau Doktor – DR HARLINA!

Apa yang korang fikir?

  1. Eh! sombongnya orang ni.!
  2. Baru bergelar doktor dah berlagak !
  3. Doktor ni lagak macam superstar!
  4. Baru pangkat doktor tapi menyombong!
Pasti korang akan terfikir salah satu, jika korang berada di tempat si penerima SMS tersebut. Inilah hakikat cemuhan bakal diterima beliau, tapi hakikatnya, perlu ada batasannya. Jika kita seorang yang profesional, kita akan membalas mengikut protokol yang ditetapkan. Za bertugas di Bahagian Komunikasi Korporat, banyak bertemu dengan ramai orang, dan akan buat “follow up” call atau menjawab panggilan rasmi yang diterima. 
Za sokong pernyataan Dr. Harlina. sebenarnya bila kita berurusan dengan pelanggan diwajibkan secara Profesional, bukan kita melayan mereka seperti kawan sepak terajang, bertepuk bertampar. Lagi pula, kita sebagai peniaga online kenalah pandai pikat hati pelanggan. Jika pelanggan yang berurusan dengan za di pejabat pun, seharus dimulakan dengan panggilan Tuan atau Puan. Jika dalam realiti wajib dimulakan sebegitu apatah lagi dalam SMS berbayar, terutama jika pada orang yang tidak dikenali atau para pelanggan online korang. 
Tips Bila Berhadapan dengan Pelanggan secara Online atau Realiti 
  1. Mulakan dengan Assalammualaikum 
  2. Perkenalkan diri korang bukan meletakkan panggilan manja yang gedik sebagai contoh “Assalammualaikum puan, Saya Cik Haniza Mohmad, Ada apa yang boleh saya bantu puan?” 
  3. Protokol menggunakan perkataan yang berkaitan seperti ” Dato, Datin, Tuan, Puan, Encik , Cik dan jika berpangkat DR” , wajib menyebutnya. kerana itu adalah salah satu protokol ketika berurusan dengan pelanggan pada awalan. ( Hati pelanggan berbuanga tau, tak caya cuba buat) 
  4. Jika dalam realiti, senyuman tu amat penting dan “Eye Contact” korang dengan pelanggan yang berurusan dengan korang. Hati lapang bila pelanggan tengok senyuman korang yang manis. Jika berurusan secara online korang boleh rujuk Pernyataan No 2, ( Teknik Memikat Pelanggan )
  5. Sentiasa merendah diri, ayat tuturkata harus lembut bukan terjerit-jerit depan pelanggan rasanya memang lari pelanggan korang, silap-silap dapat borang aduan. 
  6. Setelah selesai berurusan perkataan “Terima Kasih” itu wajib dan teramat penting bila penutup kata. 
Apa yang za kongsikan adalah pengalaman za bertugas sebagai Pegawai Khidmat Pelanggan, dan pernah berurusan dengan orang kenamaan serta pelbagai ragam manusia, cuma amalkan tips diatas, maka terserlahlah profesional dalam diri sendiri dan keyakinan menjadi semakin bertambah bila pelanggan suka berurusan dengan kita. 



 621 total views,  2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge