Filem Ola Bola Yang Menyentuh Perasaan Aku Sebagai Rakyat Malaysia – Cerita ni berdasarkan kisah benar, the real pengawalan harimau malaya bersusah payah nak menaikkan team malaysia sampai ke olimpik tapi hampa namun semangat dalam cerita memang tak rugi kalau pergi nonton sekalipun. Terutama ‪#‎teamharimaumalaya‬ should ask ur team to watch this movie. Mengimbau kembali ketika di awalan era 80 an, Pasukan ini seringkali berselisih pendapat, tiada semangat pasukan, saling berbalah antara satu sama lain. Semua itu dihimpunkan dalam sebuah Filem berdasarkan kisah benar, Ola Bola dibawah arahan Chiu Keng Guan untuk terbitan Astro Shaw.
sumber google

Sinopsis Filem Ola Bola

Berkisahkan Mariane Tan, Wartan yang ditugaskan untuk membuat kajian tentang pasukan bola sepak yang telah menempa nama pada era 80an, dimana satu ketika dulu pasukan ini di geruni oleh pasukan lawan khasnya di rantau asia. Beliau mula merasa bosan dengan kerjayanya dan menganggap ini adalah tugasan terakhirnya, Namun beliau telah menemui satu perkara yang ternyata mengubah pendirian dirinya.. 

Berkaitan dalam cerita ni, jalan cerita sememangnya dianggap biasa-biasa tapi pada mereka yang betul menghayati cerita tersebut akan mengetahui kebenarannya. Buat pertama kali berlainan Kaum terdetik nak mengetengahkan pasal asal usul Bola Sepak Malaysia pada awal penubuhannya. Apa yang aku boleh ketengahkan tentang filem ini adalah :-


👉s
Teamwork / Semangat / Satupadu
  • Itu yang dititik beratkan oleh mereka dalam membentuk satu pasukab yang berjaya, moto “I cover you” sudah cukup nampak terkesan dalam jiwa
Satu Malaysia 
  • Tidak membezakan kaum2 lain termasuk cina india melayu cina dan lain2, bahkan kat situ kita jelas perlihatkan perbezaan kaum dan pendapat menyebabkan mereka menjadi semakin rapat 
Kekeluargaan
  • Dalam satu pasukan tidak kira siapapun kita, bila dah duduk dibawah satu team. Semua dianggap seperti keluarga kita sendiri. Sakit sama sakit susah sama susah begitu juga kalah sama kalah, menang sama menang.
Sefahaman
  • Paling penting adalah sefahaman, dalam cerita ni pada awalan mereka masing2 ego tiada sefahaman dalam satu pasukan, dan akhirnya perubahan pelbagai perubahan dilakukan namun akhirnya berbaloi
Keberanian 
  • Aku suka coach hary tu, die berani bertaruh dengan merombak position bertentangan, yang pada awalnya tidak dipersetujui oleh Tauke, namun semuanya berubah kerana ape usaha yg dilakukan adalah berani dan berhasil
sumber Google

Sumber Google

Sumber Google

💃
Review Peribadi

💃

Cerita ni memang sesuai untuk ditonton oleh mereka terutama golongan muda yang tidak kenal asal usul harimau malaya. Dari situ kita kenal erti kepayahan dalam nak capai usaha satu perkara yang kita inginkan. Sayang sekali, jika pasukan luar diagungkan sekalipun usah dilupa asal usul HARIMAU MALAYA. Dalam panggung cuma tidak sampai 10 orang yang menonton cerita ni, mana pergi semangat kecintaan kita sebagai rakyat malaysia, tak rugi bayar tiket tonton cerita ni. Sepanjang cerita ni memang sedih dan buat korang terasa sendiri kepayahan veteran lama rupanya. Buat ‪#‎teampasukanharimaumalaya‬ korang wajib tengok sebab satu pengajaran korang akan dapat dalam cerita tu.. ada part yang buat korang akan semakin bersemangat.

🌟🌟🌟🌟🌟

5 Bintang adalah yang aku beri untuk Filem Ola Bola.

(Terbaik dan sangat terbaik)

 1,151 total views,  4 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge