Spaghetti Bolognese Mudah Dan Ringkas

Published on :

Semalam balik rumah mama, bila adik bisik nak makan Spaghetti Bolognese, memang susah kalau si kakaq nak menolak permintaan adik yang buat muka ala comel. Tak sampai hati nak kata tidak, kebetulan mama ajak pergi beli barang, then kakaq nak balik ke Langat peluk laki tak boleh sebab hujan kan, Beli […]

30,099 total views, 813 views today

Sandwich Baked Bean Simple Bujang Style Versi Tak Suka Sayur

Published on :

Sardin dah sinonim dengan keluarga Cikza sejak kecil lagi. Jika dulu harga bermula dengan RM 4++ satu tin kini dah mencanak naik RM8++, Tapi itu bukan alasan untuk katakan tidak pada sardin yang menjadi pilihan sehingga harini Ayam Brand. Tapi harini, disebabkan kurang sihat, badan pun dalam kemalasan. Ada je […]

185 total views, 2 views today

Resipi Asam Pedas

Resipi Asam Pedas Ikan Cencaru Mudah Dan Ringkas

Published on :

Raya Kedua tiba-tiba tekak teringin nak makan Asam Pedas, Lagi pulak masa balik raya haritu, suami cuba makan asam pedas di kedai-kedai area melaka. Tapi hampa katanya ” Sayang, Asam Pedas ni tak sama macam awak selalu buat untuk abang. Jadinya bila  ada barang nak dimasak, hati isteri kesian dengan […]

3,893 total views, 23 views today

Resepi Ayam Goreng Kunyit

Resipi Ayam Goreng Kunyit Mudah Dan Ringkas

Published on :

Minggu ni, memang terasa malas sangat, kebetulan suami tak sihat, adik ipar pulak gastrik teruk, jadi tak boleh makan pedas-pedas. Encik Suami pulak manja nak makan lauk pedas, bagi keluar peluh-peluh tu. Bukak peti ais tengok ada ayam. Terus capai telefon resipi simple berkaitan ayam. Rasanya semua dah cuba, ayam […]

3,442 total views, 35 views today

Resipi ShellOut Sedap, Mudah Dan Ringkas

Published on :

Kerana ShellOut ni lah, dapat berkumpul satu famili dengan hati riang dan girang, tak percaya cubalah korang buat, Lagi pulak nak pergi makan sendiri di kedai pun mahal, tapi tak berbaloi dengan harga yang ditawarkan. Resipi ni memang menjadi, hingga ada yang makan licin sampai jilat jari tau. Tapi entry […]

6,687 total views, 31 views today

Resipi Telur Ikan Goreng Kunyit Sedap, Mudah & Ringkas

Published on :

Telur ikan, memang jarang nak dapat. Kalau belum musim di pasar borong, harganya mencanak naik tinggi. Tapi kalau dah bermusim, harga jauh lebih murah. Telur ikan ni memang kegemaran Cikza, kebiasaan Cikza akan masak berkuah. Tapi harini perkongsian resipi simple dari Cikza sangat mudah penyediaan. Telur Ikan Baik Untuk Jantung […]

1,518 total views, 11 views today

Gulai Tempoyak Ikan Kerisi Resipi Memikat Perut Suami

Published on :

Gulai tempoyak sebut je memang nak termuntah itu sebelum kenal dengan en.suami. Before this memang Cikza tak pernah nak sentuh gulai tempoyak pun. Tak kisah lauk apa depan mata asal jangan ada gulai tempoyak. Gulai Tempoyak ni asal dari negeri pahang, tapi kalau sebut Gulai Tempoyak Ikan Patin memang ranking […]

536 total views, 3 views today

Resipi Bunga Kubis Goreng Bersama Isi Udang Ringkas Dan Mudah

Published on :

Kubis sering disebut juga  menjadi bahan masakan untuk berbagai jenis sayur dan tumisan, mulai dari sup dan tumis goreng mudah dan simple sahaja. Tapi jangan tak tahu, bunga kubis ni sebenarnya ada banyak khasiat yang kita tidak ketahui atau buat-buat tak tahu. Tapi kalau kat rumah mama, Cikza jadikan bunga […]

297 total views, 5 views today

Sawi Tumis Air Bersama Telor Ringkas Dan Mudah

Published on :

Sawi Tumis Air, Pernahke Korang Dengar?  Sawi Tumis Air adalah resepi ringkas penyediaan semudah campak-campak. Sangat sesuai dihidangkan bagi mereka yang vegetarian atau yang gemar makan hidangan berkuah sup. Cikza membesar dengan Sawi Tumis Air. Abah selalu buatkan untuk Cikza kadang bawa bekal ke sekolah tau! sehingga harini kalau ada […]

1,914 total views, 10 views today

Soto Ayam Ringkas Pembuka Selera Hidangan Untuk Berbuka Seisi Keluarga

Published on :

Tahun ni adalah pertama kali Cikza berbuka bersama keluarga kecil Cikza sendiri, Alhamdulillah pertama kali menyambut ramadhan dengan status isteri, tidak menghalang Cikza untuk menyediakan juadah kegemaran Encik Suami. Tapi Encik Suami ada request Soto Ayam untuk berbuka, sebelum dia berangkat ke Pahang untuk tugasan luar selama beberapa harini. Perkongsian […]

217 total views, 4 views today