Resipi Kerabu Maggi Asam Laksa Padu, Pedas Dan Berapi

Published on :

Baru-baru ni Cikza duk stalk IG Sheila Rusly, tapi terliur yang amat dengan rencah dan bahan yang dia gaulkan tu. Sebenarnya hajat hati dah lama nak buat kerabu maggi tapi selalu tak kesampaian sebab tak cukup bahan. Cuma kebetulan, dah mula kerja and Jaya Grocer Ampang pun sebelah pejabat je. […]

80 total views, 5 views today

Resipi Kuah Lodeh Sedap Dan Mudah

Published on :

Hari Raya bakal menjelma, confirm ramai yang tengah pikir nak masak ape di pagi raya nanti. Menu wajib dah tentu ketupat, masak sayur lodeh, kuah kacang dan macam-macam lagi. Terliur pulak Cikza dibuatnya ni. Untuk harini, Cikza nak kongsi dengan korang semua cara kita masak lodeh dengan cecampak terus jadi. […]

617 total views, 83 views today

Resipi 10 Jenis Menu Berbuka Mudah Dan Senang Tahan Dari Waktu Berbuka Sehingga Waktu Sahur

Published on :

Bulan Ramadhan pasti, ada yang pening nak fikir menu ape yang sesuai untuk berbuka dan bersahur. Ada yang nak lagi mudah, kalau boleh menu tu tahan sehingga sahur. Bila suami kata, suruh masak lauk simple yang kalau boleh tahan hingga sahur. Pening jugak fikir, takkan menu yang sama. Jadi Cikza […]

619 total views, 6 views today

Resipi Nasi Tomato Dan Ayam Masak Merah Macam Lauk Kenduri

Published on :

Petang semalam, asben tiba-tiba request nak makan nasi tomato. Bila teringat, lama rasenya tak makan nasi tomato air tangan mama. Dulu masa sebelum kahwin, rajin tolong mama masak nasi tomato, nasi minyak, nasi ayam, nasi lemak, macam-macam lah. Bila dah kahwin ni, kalau boleh persiapkan diri, sebab takut apa suami […]

9,149 total views, 187 views today

Resipi Sotong Goreng Kunyit Berkuah Mudah Dan Cepat

Published on :

Bulan Ramadhan hampir tiba, korang dah fikir ke menu untuk berbuka atau bersahur selama 30 hari berpuasa ni nanti. Kalau boleh menu yang dicari mesti nak simple dan mudah ataupun masakan ringkas. Harini aku nak kongsi dengan korang salah satu menu yang sesuai untuk berbuka atau sahur nanti. Sotong goreng […]

555 total views, 18 views today

Resipi Sambal Kicap Berapi Senang Dan Sedap

Published on :

Korang yang suka makan ikan goreng, tauhu goreng, atau tempe goreng tu tahu tak, betapa feel kalau dapat cicah dengan sambal kicap yang pedas berapi dan senang penyediaannya.   Harini Cikza nak berkongsi resepi sambal kicap pedas berapi tu untuk simpanan yang tahan selama 1 bulan. Dalam peti ais. Resipi […]

8,266 total views, 145 views today

Resipi Spaghetti Aglio Olio Mudah & Ringkas

Published on :

Cikza memang peminat setia masakan barat, terutama spaghetti ni. Lagi satu hobi Cikza memang suka mengolah resepi. Disebabkan bila hujung minggu kadang malas nak keluar, jadi cubalah puan isteri yang pemalas ni masak Spaghetti Aglio Olio versi Malas. Giler sedap tau! Laki aku pui habis! Resipi Spaghetti Aglio Olio Bahan-Bahan […]

23,766 total views, 336 views today

Pekena Lempeng Dengan Sambal Sardin Memang Padu

Published on :

Lempeng! uh memang sedap, sebut je lempeng perisa apa, akan ku buat jugak nanti. Tapi baru-baru ni en.asben request nak makan lempeng cicah dengan sambal sardin pedas. Memang betul-betul kena dengan selera dia, pedas dan padu yang amat. Bila asben request kenalah buat, bersungguh-sungguh buat. Musim hujan ni, memang sangat […]

344 total views, 2 views today

Asam Pedas Muar Ikan Tenggiri

Asam Pedas Muar Ikan Tenggiri Sedap Ke?

Published on :

Disebabkan Cikza suka sangat memasak, sebenarnya nak throwback lah! Cikza mula memasak since umo 12 tahun tau, Famili Cikza semua asal dari Muar, Johor.  Asam pedas pertama waktu tu memang kalau tak silap guna ikan kembung. Tapi waktu tu kecil lagi, but mama trust me, dia saja suruh masak Asam […]

609 total views, 1 views today

Resipi Bihun Goreng Abah Pedas Paling Sedap Dan Ringkas

Published on :

Sebut je, bihun ada yang suka atau ada yang tak berapa suka, yang pasti Cikza memang suka jika dalam bihun tu penuh dengan ramuan yang Cikza berkenan. Semalam asben request nak bihun goreng. Apa lagi sepantas ultraman lah kakaq siapkan semua bahan-bahan yang patut. Bagi Cikza, bihun yang abah Cikza […]

5,425 total views, 66 views today